沙律好大盤
忍者飛標炒飯, 好食到不得了
忍者女侍應殷勤招待
另一半唔飲酒, 另叫了一杯超大杯嘅芒果沙冰, 220台幣, 好抵飲
炒雜菇味道一般, 燒雞串用把未開封嘅日本刀作擺碟好特別
由於一早已約了台灣朋友歡聚, 所以未能再到平溪及九份, 要馬上搭回火車由瑞芳返台北。
返到台北已是3:45, 回酒店洗個面又出發去忠孝東路應約。
台灣朋友真攪鬼, 帶咗我哋去呢間忍者餐廳, 呢度唔單止只係食嘢咁簡單, 佢哋仲會同每位客人玩吓把戲, 攪吓氣氛。 進入餐廳大廳前, 先要在門口大聲叫 " Ninja", 機關門打開, 一道雨簾在入口處, 要忍者知客擔傘至入到去。 餐廳裝修以黑色做主調, 所以都幾暗, 因此影出嚟嘅相片較黑。
台灣朋友叫咗個八人套餐, 應該要成4988元台幣另計加一, 其實有一個套餐較平, 壽司刺身天婦羅小食連飲品, 每人價398台幣, 但朋友話4988嗰個D嘢食比較正, 佢做東道主, 唔准我比錢, 所以reject咗我嘅提議。
未食嘢前, 有忍者店員走埋嚟同每枱客人玩魔術, 令到每個客人都好開心。
上菜了, 忍者女待應先向我哋奉上雞尾酒, 然後幫我哋分好每份食物, 佢哋笑容可掬, 好細心, 真係抵讚!
食方面真係非常滿意, 最正就係飛標炒飯, 好貼題嘅炒飯造型, 材料豐富, 而且炒得好乾身, 粒粒飯又不偏硬, 炒得好好; 其次係刺身, 好新鮮; 沙律亦好大盤, 醋同麻醬與蔬菜配合得好好, 另一造型特別係燒雞串, 在雞串下面係用一把未開光的日本刀作裝飾, 真有意思。整個餐八個菜+雞尾酒一大壺+水果拼盤, 除了蔬菜火鍋同炒雜菇味道較一般外, 其他菜式的確唔錯。
食到8:00PM, "戲玉" 嚟喇, 一位辣妹出場, 佢著住小Tub Top, 超短熱褲, 大跳辣身舞, 每台男士都會有份參與同辣妹跳吓舞, 辣妹嚟到我哋呢枱, 我另一台灣朋友跳咗出去同佢一齊跳, 令到我哋幾位男士冇緣與辣妹一齊玩, 最後, 辣妹選了另一枱的少男一齊在吧枱上跳, 辣妹攞咗一筒冰, 解了該少男的褲頭, 然後將冰倒進.......
辣火冰息後, 忍者女待應又出動與眾同樂, 與每枱玩猜迷語, 輸咗就要由女待應將 "豉油", "白醋" , "辣椒"等醬汁注射到口中, 真好玩兼攪嘢......
PS : 如果係外國人, 餐廳會送給每位外國人兩支小試管雞尾酒 。另8月中忍者餐廳大改革,冇咗辣妹跳舞同玩魔術, 會有其他新玩意推出。
推介菜式: 飛標炒飯, 剌身
每人消費: 約690新台幣 (晚餐)
評分:
味道4
服務5
環境5
衛生5
抵食5
| 相關遊記 | |
| 又再去台北 (台灣)
(旅程日期: 2013-07-02 至 2013-07-05)
2013年3月起一直忙到6月, 原本想復活節出外走走, 始終劃不出時間, 唔通點都要等到暑假? 今年暑期已一早plan好去清邁+芭堤雅+曼谷十天遊了, 終於冇心插柳柳成蔭, 6月尾比我响永安網站搵到個又平又抵嘅台北Pac... | |
| | |