小連
我是小連。 我是一名地盤工人。 我最喜愛到尼泊爾,土耳其,摩洛哥旅遊 , 最鍾意遊覽自然景觀,鄉郊農田,民俗風情,動物園/植物園/水族館,有野食的地方, 住宿通常會揀5星酒店,民宿。
留言  留言給此旅遊家
開心越南七日六夜大旅行
國家/地點: 越南
旅程日期: 2009-06-15 至 2009-06-22
由會員提供的資料
o了o能館 (廣東)
粵菜 (廣東)私房菜
煎稯
精肉炒大豆芽
精肉炒大豆芽

呢次要推介既就係呢個團最後一餐﹗

去o了o能館食「了能私房菜」 ,唔係講少,真係好好食﹗估不到跟團都有好野食,我估我同食家以後放假都跟定「美食之旅」。

一入去見到有個阿姐0係度包稯,好多人排隊買呢﹗應該是呢間野出名的美食﹗

十人一圍,齊人就上菜,味味都唔洗搶,因為根本唔會食得哂﹗

第一味來了,水晶雞

雞味超濃郁,這就是走地雞的味道,肉質實淨,脂肪不多岩哂我﹗

根本唔洗蘸任何醬汁,細味那雞肉的味道已十分足夠﹗

是我吃過最好吃的白切雞呢﹗

掛爐燒鵝,每圍有半隻﹗

半隻也不少,因鵝種超大隻,鵝皮尚脆肉味濃郁,想不到在大陸食親野個味都咁鬼濃厚﹗

食完兩味,飲湯時間,了能的重點出品,豬肚湯

呢兜就係湯料,足料非常,有豬肚、豬骨、豬雜等

胡椒味不算濃,反而喝得出豬肚的清香,導遊話呢個湯係煲足六粒鐘架,怪不得咁好飲﹗

呢個是蒸肉丸

味道有點似山竹牛肉。

順德小炒王

是韭菜花炒魚仔,香口好吃,如有啤酒就正了﹗

清蒸白飯魚

下了薑絲蔥絲同蒸,平時椒鹽就食得多,就咁清蒸腍腍地幾得意喎﹗

之前講門口有人包稯,呢個煎稯真係不得了﹗

將稯切件之後煎香兩面,完成品十分香口,脆卜卜之餘仲提升左米既香味﹗

我一個人吃了三件,最後食剩兩件阿姐直頭忍唔住攞張廁紙出來打包,話帶俾香港老公食,好味程度可知一二﹗

大豆芽炒精肉,芽菜吸了肉汁,香口﹗

雞紅,我同食家都無咩興趣。

呢個係七彩炒蝦條

蝦條是用蝦肉打出來的蝦膠,彈牙爽口,蝦味濃﹗

唔係講笑架,跟美食之旅真係餐餐都十個餸架﹗

10個人唔食飯都食唔哂呢﹗

蒜蓉豆豉蒸蝦

蝦新鮮,肉實淨,估唔到用蒜蓉豆豉蒸又幾好味喎﹗

炒通菜作結,食咁多肉真係要食番多少少菜﹗

跟團每位送一碗大良雙皮奶

極甜極重奶味,好此道者亦很欣賞﹗

我地十個盡哂力,都有0的食物浪費了﹗

跟團有0的咁正既野食都係第一次,打破左跟團一定無啖好食既定理,仲要住既係四星級極新酒店,訓得舒服﹗

熱情推介美食之旅短線大陸團,行得深圳多,想去下其他近近地既地方﹗唔洗諗有野食有野玩之選﹗

更多相: http://hk.myblog.yahoo.com/smallsmalllin/article?mid=23808

我的飲食微博: http://t.sina.com.cn/smallsmalllin

推介菜式: 水晶雞, 燒鵝
每人消費: 約100人民幣元 (午餐)
相關遊記

美食之旅順德o了o能私房菜  (中國)
(旅程日期: 2011-05-01 至 2011-05-02)
發表日期: 2011-05-10
勞動節連放兩日假,當然唔會浪費,去個小旅行先﹗
我同食家再加埋同事們一行六人,參加了美食之旅順德了能私房菜旅行團﹗
假日出發團費六舊水左右,真係不得不提呢間旅行社,服務好,食得又好,行...
此遊記內的評論: