Dusty
我是Dusty。 我是一名tech。
留言  留言給此旅遊家
2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅
國家/地點: 韓國
旅程日期: 2012-10-29 至 2012-11-02
由會員提供的資料
三層肉.COM (首爾)
惠化站(4號線420)4號出口
惠化站(4號線420)4號出口,出了出口轉左向購物大街直行, 到轉角位再轉左就會見到
 分享至Facebook      寄給朋友
正
行了一個上午大家都肚餓了,我們午餐選擇去三層肉.COM位置在惠化站四號出口,然後轉左向購物大街方向行,見到左邊第一個路口就轉入去,很容易就見到我們十二點幾去到,點知舖頭竟未開門做生意,裡面一個人都無,咁只能等一陣啦,點知對面有個男人行過黎叫我們等一陣,他行開就打了個電話然後就貼上這張紙,咁我們都安心些,起碼有個時間嘛,不過啊珠媽都好準時到達,我估可能住在附近,這日午餐我們包了整個場黎食,感覺好好笑,因我耐不耐就會預到這情況,不過不得不佩服這個啊珠姐,因為剛開店得她一個人照顧我們,又要預備配菜及食物,但速度都幾快,可能知道我們已很餓!我們亦要鳴謝啊珠媽既體貼服務,一個人做咁多野亦面帶笑容,非常專業

中文餐牌,選擇亦唔多,不過我們都係一心黎試下個豬肉

我們點了五花腩、三花腩、千花腩、豬肉各兩份、蘑菇大全、另外還點了白飯X2、炒飯X1、泡菜麵X6,埋單$11萬won

泡菜:這店的味道就較辣,但就唔酸的

醃蘿蔔:切得很薄片,味道同潮式差唔多,唔錯

類似苟蒻的食物,口感同豆腐一樣

配菜有洋蔥及蒜頭蔬菜
以上係伴豬肉既配料

蘑菇大全:直菇賣相很像雞脾,但口感就爽得多,韓國金菇味道亦較濃的

千花腩:賣相好靚很雪花哈哈哈

啊珠媽用心地整理豬肉

五花腩、三花腩、豬肉

韓國食燒肉有樣好,永遠都有人服待,幫你整好晒,熟透時又會提醒你,不過好壞參半,我唔喜歡一次過放晒上去煎,因食唔切的話,d肉就容易過火而影響肉汁

終於等到豬肉變晒金黃色喇,各位我唔客氣喇

入鄉隨俗我當然要跟當地人既食法啦,總之乜都加些,特別要用菜包住黎食,這樣就無咁肥膩既感覺,豬肉係韓國人喜愛既烤肉之一,肉質亦較香港既好,豬既味道很香,口感有彈性,一點都唔粗糙架,但好奇特d肉一些紅酒味都無的!

泡菜麵:天氣凍凍地,個個都諗住叫個熱辣辣既湯麵黎食,點知黎既係冷麵,當堂果六個人都O晒咀好唔好食只有他們知喇!嘻嘻

白飯:但唔知點解我今餐竟然點了白飯,因平時我都喜歡食麵的,可能我認為肉類配白飯係較夾的,加上韓國米係唔差的,飯粒很軟熟啊,正

炒飯:原來炒飯才是最有睇頭的,賣相及配料都很好,亦炒得夠勻稱,但碟飯比想象中大碟很多,還要用鐵板上,我們以為得一碗仔姐、一個女子點會食得晒!

所以每位分一些黎試,味道很唔錯,很像石窩飯
推介菜式: 五花腩、三花腩、豬肉、炒飯
每人消費: 約12000韓圓 (午餐)
相關遊記

2012韓國5日4夜賞紅葉、嚐海鮮、歎美食之旅  (韓國)
(旅程日期: 2012-10-29 至 2012-11-02)
第1日
之旅一行九人,其中三人會早兩日出發,其中有幾個團友係未去過韓國,我本身就在十年前跟團去過一次,今次行程在半年前已搵定資料,其中食的行程最煩,不段去更改,因要遷就各團有的口味...
發表日期: 2012-11-16
Day1 : 香港機場00:35 > 05:00首爾機場  >  新村高爺會館 > 河東館牛骨湯早餐 > 惠化站大學路 > 三層肉.COM午餐  > 清溪川 > ...
發表日期: 2012-11-16
Day2 : 土俗村早餐 > 北村韓屋 > 三清洞手撕麵午餐 > 三清洞附近遊覽 > 首爾站Lotte Duty Free > 梨大 > ...