cho_bo
我是cho_bo。 我是一名Clerk。 我最喜愛到日本,韓國,泰國,新加坡及台灣旅遊 , 最鍾意遊覽歷史建築/遺跡,主要地標,民俗風情,動物園/植物園/水族館,食點, 住宿通常會揀3星酒店,經濟企理乾淨便可。
留言  留言給此旅遊家
瘋迷曼谷
國家/地點: 泰國
旅程日期: 2013-08-16 至 2013-08-19
由會員提供的資料
Siam Paragon Food Court (曼谷)
G/F., Siam Paragon
BTS Siam (Siam Paragon Exit)
 分享至Facebook      寄給朋友
就是這裡讓我接受冬蔭功的!(JJ Mall)
就是這裡讓我接受冬蔭功的!(JJ Mall)
Emporium 的牛肉牛丸河係我喺曼谷內食過至濃至正的!
Emporium 的牛肉牛丸河係我喺曼谷內食過至濃至正的!
芒果補給站 (Pier 21@Terminal 21)
芒果補給站 (Pier 21@Terminal 21)
老公話這個Food court 食物最好味! (Siam Paragon Food Hall)
(Siam Paragon Food Hall)
(Siam Paragon Food Hall)
(JJ Mall)
難得見倒咁多肉!(Tesco)
難得見倒咁多肉!(Tesco)
其實一向都鐘意去Food Court,貪其選擇多,價錢唔貴,一個地方就可以試好多唔同種類野食。去到外地尤其係東南亞就更喜歡蒲 Food Court了。

喺曼谷基乎每個商場都有美食廣場,雖然可能每個地方賣既食物種類差不多,離唔開湯粉﹑雞飯﹑冬蔭功﹑串燒﹑鮮果吧等,但每度既食物味道﹑質素都有唔同。好似喺 JJ Mall內既 Food Court,其冬蔭功粉既湯底最好味,酸辣度適中,味道好過餐廳的。Emporioum Food Court 既牛肉湯河湯底最濃味,每次差不多都特登去食。

而環境方面,大致上差不多,Pier 21@Terminal 21 ﹑Emporium 同 Central World 既 Food Court 有一邊靠窗,景緻開揚。而 Pier 21個 theme 真係同碼頭有關,工作人員穿上水手服,佈置也有錨等。不得不提既係Paragon,由於該處有個水族館,所以個 Food Court 有大量魚缸,而魚缸內亦有魚兒暢泳,望住個缸食魚生都咪話唔搞笑!

曼谷既 Food Court 還有一個特別之處,就係付款形式,我地喺香港﹑韓國﹑新加坡等 Food Court 一般都係用現金找數,但曼谷的一係要買印有銀碼既飯票,一係喺入口派/買現金卡,到各食肆扣數,離開 Food Court 時才在出納處一併結算,免了現金找贖既麻煩。

總之,喺曼谷行街行到餓,去 Food Court 幫襯下都唔錯,除左多選擇,味道質素都唔錯,真係估唔倒喺 Food Court 都食到正野呀?!
每人消費: 約60泰銖 (午餐)
相關遊記

瘋迷曼谷  (泰國)
(旅程日期: 2013-08-16 至 2013-08-19)
發表日期: 2013-09-21
咁大個人,第一次遊曼谷始於前年5月,被當地美食,平消費所吸引,從此愛上此地,3年來共去了7次,自覺曼谷已成另一個家鄉呢!由於大部份朋友都知我密遊曼谷,所以出遊此地時唔係問我借書就係問我攞有關資料,雖然...
發表日期: 2013-09-15
去曼谷必遊翟道翟就係人都知,喺呢個超大型跳蚤市場除左有得濕平之外,仲有好多如串燒﹑燒大頭蝦﹑椰子雪糕等美食,另外,市集附近有個JJ Mall既冷氣商場,都有市集見倒既野出售,可以過冷河之餘又可免費去乾淨...
發表日期: 2013-09-15
又一次參加 local tour,繼續支持 AK House,此為台灣人喺曼谷開既民宿,兼辦旅遊團,所定既行程不錯,有幾個選擇,付款形式簡單,詳情可到下列網止呀!

發表日期: 2013-09-22
一般喺最後一日,我都會到酒店附近商場作最後衝刺,今次都唔例外,由於行程緊湊,又唔係住喺 Asok,所以最後一日就到 Terminal 21 飲飲食食,睇下有冇野要補購。

除此之外,亦會喺機場,即臨上機離開曼谷前...