cho_bo
我是cho_bo。 我是一名Clerk。 我最喜愛到日本,韓國,泰國,新加坡及台灣旅遊 , 最鍾意遊覽歷史建築/遺跡,主要地標,民俗風情,動物園/植物園/水族館,食點, 住宿通常會揀3星酒店,經濟企理乾淨便可。
留言  留言給此旅遊家
瘋迷曼谷
國家/地點: 泰國
旅程日期: 2013-08-16 至 2013-08-19
由會員提供的資料
Asiatique Riverfront Market (曼谷)
在 BTS Saphan Taksin 1號定2號出口行去碼頭,左邊有條隊係坐Shuttle Boat 來往夜市既!
 分享至Facebook      寄給朋友
對我而言,這個地方真的很美呀!
對我而言,這個地方真的很美呀!
大部份店舖都好有特色咁呢!
大部份店舖都好有特色咁呢!
還是覺得美!
還是覺得美!
Food Court
Food Court
Shuttle Boat Service Hours
Shuttle Boat Service Hours
就是這家賣番梘呀!
就是這家賣番梘呀!
白天也很美!
白天也很美!
這個夜市係喺2011年4月開始營業的,到去年8月我回鄉時已開左7﹑8成,當時還未有摩天輪,但已覺得個夜市好靚,好迷人。自始每次回鄉定必到此一遊。

夜市以貨倉為主題,劃分4個區域共10個倉吧!買野食野喺哂度,其中6號貨倉係 food court ,不過唔係有 common area 食飯嗰種,入面既食肆係有自己既區域開餐的。9同10好似係 fine dining既地方,詳情可參閱下面網址。

我自己每次去都會買下平衫,去 food court 食野,今次同朋友就食貴啲,食燒肉放題,價錢合理,款式都多,值得幫襯!(其實喺曼谷無論係 Shabu Shabu 定燒肉放題都好抵架!)

夜市同翟道翟一樣,都係好大,唔會太認得自己行左去邊,所以都係睇啱﹑價錢啱就買啦!因為唔知你番唔番到轉頭呀!其中有間賣番梘絲瓜囊幾抵,見得人又唔貴既手信。雖然喺MBK或翟道翟都有,但好似只有夜市分店才有特價。而有啲貨喺翟道翟有既,嗰度又會平啲。不過唔緊要啦!唔算相差好遠既,最緊要買得開心呀!

評分: 值得去5
相關遊記

瘋迷曼谷  (泰國)
(旅程日期: 2013-08-16 至 2013-08-19)
發表日期: 2013-09-21
咁大個人,第一次遊曼谷始於前年5月,被當地美食,平消費所吸引,從此愛上此地,3年來共去了7次,自覺曼谷已成另一個家鄉呢!由於大部份朋友都知我密遊曼谷,所以出遊此地時唔係問我借書就係問我攞有關資料,雖然...
發表日期: 2013-09-15
去曼谷必遊翟道翟就係人都知,喺呢個超大型跳蚤市場除左有得濕平之外,仲有好多如串燒﹑燒大頭蝦﹑椰子雪糕等美食,另外,市集附近有個JJ Mall既冷氣商場,都有市集見倒既野出售,可以過冷河之餘又可免費去乾淨...
發表日期: 2013-09-15
又一次參加 local tour,繼續支持 AK House,此為台灣人喺曼谷開既民宿,兼辦旅遊團,所定既行程不錯,有幾個選擇,付款形式簡單,詳情可到下列網止呀!

發表日期: 2013-09-22
一般喺最後一日,我都會到酒店附近商場作最後衝刺,今次都唔例外,由於行程緊湊,又唔係住喺 Asok,所以最後一日就到 Terminal 21 飲飲食食,睇下有冇野要補購。

除此之外,亦會喺機場,即臨上機離開曼谷前...