cho_bo
11篇遊記
第一次食刨到咁幼既通菜呢!
第一次食刨到咁幼既通菜呢!
一大條才400匹,唔食魚既我都覺抵!
一大條才400匹,唔食魚既我都覺抵!
正!新鮮彈牙既生蝦刺身 250匹
正!新鮮彈牙既生蝦刺身 250匹
King Crab,清蒸,我覺得幾好味,不過老公話一般 1600匹
幾時都咁好味既豬頸肉
幾時都咁好味既豬頸肉
鮮果沙律,主力吃柚子
鮮果沙律,主力吃柚子
細份量既冬蔭功,足料好味!
細份量既冬蔭功,足料好味!
龍蝦粉絲煲,佢既香料麻麻地,影響左煲粉絲,龍蝦雖然彈牙,好似唔夠鮮味!500匹
相信冇人不曉曼谷出名既 Je Ngor ,佢有幾間分店,但我只去最方便嗰間,其實都唔算方便,因為佢喺 BTS Asok 同 Phrom Phong 站之間,喺邊個站都要行30分鐘先到,都係打的去啦!

佢喺Soi 20 內但好入,招牌係綠+白色既,入到餐廳範圍門前有蠻大空間讓人泊車,未入去已覺得餐廳有舊味道,一推門,地方好大,但相信好耐冇裝修,燈光較暗(第二次去時已光啲了!)。有大量吉枱,可能係平日,而且唔早,成8點幾9點,所以客人唔多。

大部份既食物可揀大﹑中﹑細,我好欣賞這個彈性,點細份可多試幾樣嘛。 前後兩次幫襯點左好幾款美食,包括超彈牙既生蝦刺身,個辣汁超正;燒豬頸肉﹑明爐燒魚﹑鮮果沙律,重點係吃柚子呀!足料好味冬蔭功﹑大大隻啖啖肉既蒸皇帝蟹﹑刨得幼細既炒通菜﹑龍蝦粉絲煲,全部都好味又抵食,值得支持呀!

餐廳網址

推介菜式: 冬蔭功,燒豬頸肉,生蝦刺身,炒通菜,蒸蟹
每人消費: 約800泰銖 (晚餐)
相關遊記

瘋迷曼谷  (泰國)
(旅程日期: 2013-08-16 至 2013-08-19)
發表日期: 2013-09-21
咁大個人,第一次遊曼谷始於前年5月,被當地美食,平消費所吸引,從此愛上此地,3年來共去了7次,自覺曼谷已成另一個家鄉呢!由於大部份朋友都知我密遊曼谷,所以出遊此地時唔係問我借書就係問我攞有關資料,雖然...
發表日期: 2013-09-15
去曼谷必遊翟道翟就係人都知,喺呢個超大型跳蚤市場除左有得濕平之外,仲有好多如串燒﹑燒大頭蝦﹑椰子雪糕等美食,另外,市集附近有個JJ Mall既冷氣商場,都有市集見倒既野出售,可以過冷河之餘又可免費去乾淨...
發表日期: 2013-09-15
又一次參加 local tour,繼續支持 AK House,此為台灣人喺曼谷開既民宿,兼辦旅遊團,所定既行程不錯,有幾個選擇,付款形式簡單,詳情可到下列網止呀!

發表日期: 2013-09-22
一般喺最後一日,我都會到酒店附近商場作最後衝刺,今次都唔例外,由於行程緊湊,又唔係住喺 Asok,所以最後一日就到 Terminal 21 飲飲食食,睇下有冇野要補購。

除此之外,亦會喺機場,即臨上機離開曼谷前...