屈米米
最近分享過的旅程
我的兩年蜜月旅行
國家/地點: 法國
由會員提供的資料
Le Jeroboam (巴黎)
72, rue Didot 75014 Paris
夏松露焗camembert
夏松露焗camembert
大蝦配魚肉薯蓉
大蝦配魚肉薯蓉
6月7日,有朋自遠方來,緊係搵又好味,價錢又合理的法國餐廳擦返餐。
係法國book枱食飯,推介用"叉.com",唔使講法文,仲有時會有折,今次有30%off。(飲品除外)

Le Jeroboam係一間warm & cozy的餐廳,環境舒適雅緻,不過唔覺有冷氣,啱啱入去會有d熱。侍應生親切有禮,屬於值得給小費的程度。坐低之後佢會俾drink list你,餐牌就寫係人咁高的黑板度,佢會搬過來你面前俾你慢慢睇,不過全法文的。

餐廳特色是以時令的現代食材烹調傳統的法國菜。

揀Le Jeroboam最主要想試佢個吞拿魚tartare配白朱古力,果然沒有令我失望!很新鮮的吞拿魚配酸甜醬汁,再加白朱古力,又開胃又好味,係我的至愛。

主菜係半煙熏三文魚配羊肚菌汁,煙熏過的三文魚煎到啱啱熟,又香又嫩,仲要一D都唔腥,係我食過暫時最好食的熟三文魚。其實真係好欣賞法國菜,一個主菜已經包含所有你需要有味道及不同的質感,複雜又平衡。只係睇不同主菜配搭的薯仔煮法,已看得出廚師的用心和誠意。另外,廚師不知用了什麼烹調方法,令青豆和beetroot都沒有草青味,我很喜歡!為左尊重廚師同表示對食物的欣賞,我通常會食晒,不過呢度份量真的偏大...

已經好飽的我地最後只瓜分了一個甜品-mille feuille 千層餅。通常千層餅做得好食的餐廳,其他甜品都唔會差得去邊。呢個...鬆脆到...食到個個好似以前o個個鬆脆廣告咁囉...讚呀

2-Course dinner + drink, 人均消費25euro, 真心地覺得物超所值

每人消費: 約25歐元 (晚餐)
相關遊記

發表日期: 2013-05-06
難得有兩年的蜜月旅行, 總要記錄下來吧!
此遊記內的評論:
發表日期: 2013-06-11