BcBB
1篇遊記
美味的一餐!
美味的一餐!
朝聖完誠品之後..已經是晚上八點多..雖然香港已經有鼎泰豐..但我真心的認為台北的是好吃好多好多哩! 可能是水/麵粉/肉質都有別於香港吧

~小籠包--整個都被肉汁充滿..沒有凹陷嘅餘地..咬下去..那種肉香..叫人難忘..
~紅油抄手--皮很滑很薄..入面的蝦很爽口..加上又香又辣嘅辣汁..叫人回味..
~醉雞--聽聞台灣的都是走地雞..雞有雞味之餘..肉質還"實淨"的..呢度嘅醉雞唔馬虎..連雞肉都有酒的香味..叫人陶醉..
~牛肉湯麵--嘩..這個不得了..戒牛多年的我..都被它的陣陣清香牛肉味所吸引..對..是清香呢..忍不住都吃了些湯+麵..真係唔食狗肉但飲狗汁..叫人破戒!
~排骨湯麵--雖然沒有牛肉麵的清香..但排骨做得極好..好淋而個排骨面唔會有一層"厚粉"..有些少胡椒又有些少鹹味..調校得剛剛好..叫人讚好!
~台灣A菜--終於食到正統嘅A菜..又嫩又甜啊!..香港有些台店用油麥菜代表A菜..不能接受啊!!!..只是一碟菜..叫人想"encore"
~芝麻包--簡單的菜色..要做得好卻有難度..這個芝麻包..包嘅厚薄適中..芝麻蓉甜而不膩..好飽都依然可以食得落..叫人發福

推介菜式: 灌湯小籠包..牛肉湯麵..排骨湯麵..芝麻包
每人消費: 約450新台幣 (晚餐)
相關遊記

四喪遊台北  (台灣)
(旅程日期: 2013-01-04 至 2013-01-06)
發表日期: 2013-01-25
四喪遊台北~Day 1

我地係喪C, 喪J, 喪R 同喪P  此行宗旨 : 喪食..喪玩 & 喪買!
團友喪C話..好想呢幾日去唱K/擘酒同"目及"仔  真有趣..係香港都會做嘅嘢..嚟到台北都仲要做?.. ...
此遊記內的評論: