<IVY>
我是<IVY>。 我最喜愛到日本旅遊 , 最鍾意遊覽自然景觀,歷史建築/遺跡,民俗風情, 住宿通常會揀4星酒店,5星酒店。
留言  留言給此旅遊家
熱到癲廣州 Hea 之旅
國家/地點: 中國
旅程日期: 2010-09-18 至 2010-09-19
由會員提供的資料
彩蝶谷 (廣東)
廣州長隆酒店第5區
蝴蝶形餐牌
架上不少日本酒
架上不少日本酒
排骨蒸陳村粉
為咗準時睇大馬戲,所以留喺酒店食係不二之選!我哋住長隆酒店第5區,彩蝶谷最就腳!

大約下午 6:00 走入彩蝶谷食晚餐,對於香港人嚟講,實在有點早!呢度以蝴蝶為主題,店內見到不少蝴蝶有關嘅嘢,例如:天花板有蝴蝶掛飾、蝴蝶圖案餐具及調味樽、蝴蝶形餐牌,做得一絲不苟!

一睇 Menu ,15% 服務費,有點接受唔到! 係咪有番咁好服務?只係有侍應幫我哋倒水倒茶!我哋話唔要茶,飲水就夠,都要收 CNY$5/位,係咪唔合理? 最終,朋友叫咗壺龍井 CNY$20.

其實,我哋 3 個食些少嘢都夠!叫咗 3 樣嘢!

薑汁菜肉鍋貼
平時坊間食到只有3~4件,呢度一碟 6 件;煎得金黃!皮薄餡多,好大件!夠足料!白菜豬肉比例均勻!略帶薑味,可以驅寒;白菜屬於寒涼食物,有中和作用!寒底人食咗都唔怕!

山西刀削麵
一上枱,見到紅油飄浮,弊嘞!我哋 3 個唔食辣,點算呢?唯有硬食啦!一人食少少,食落真係幾辣架!刀削麵有煙韌口感,我覺得中國食到嘅刀削麵比較香港更正宗!有幾條生菜食,亦有些少肉碎。

排骨蒸陳村粉
蒸陳村粉有兩款配料選擇,排骨及牛腩;由於有朋友唔食牛,所以揀排骨。排骨夠滑,陳村粉本身淡味滑身,似粉皮,一層一層吸收豉油味道及肉汁,即時惹味哂! 有兩條菜芯及蔥粒作點綴,以木架盛住可隔熱,實在不錯!

推介菜式: 薑汁菜肉鍋貼
每人消費: 約33人民幣元 (晚餐)
相關遊記

熱到癲廣州 Hea 之旅  (中國)
(旅程日期: 2010-09-18 至 2010-09-19)
發表日期: 2010-10-26
平時,我攪朋友生日飯局;旅行我唔在行,所以,今次由一位朋友做攪手!
香港最熱都係33'c,估唔到廣州咁熱,成35'c 超高溫,實在頂唔住, 所以,我哋提早返香港。
當地天氣:26~35'c ( 晴天 )
此遊記內的評論: