顯示:所有  笑臉笑臉  OKok  喊臉喊臉
列表形式      文章形式
共 2 篇評論 ,正顯示第 1 至 2 篇評論
cho_bo
11篇遊記
第一次食刨到咁幼既通菜呢!
第一次食刨到咁幼既通菜呢!
一大條才400匹,唔食魚既我都覺抵!
一大條才400匹,唔食魚既我都覺抵!
正!新鮮彈牙既生蝦刺身 250匹
正!新鮮彈牙既生蝦刺身 250匹
King Crab,清蒸,我覺得幾好味,不過老公話一般 1600匹
幾時都咁好味既豬頸肉
幾時都咁好味既豬頸肉
鮮果沙律,主力吃柚子
鮮果沙律,主力吃柚子
細份量既冬蔭功,足料好味!
細份量既冬蔭功,足料好味!
龍蝦粉絲煲,佢既香料麻麻地,影響左煲粉絲,龍蝦雖然彈牙,好似唔夠鮮味!500匹
相信冇人不曉曼谷出名既 Je Ngor ,佢有幾間分店,但我只去最方便嗰間,其實都唔算方便,因為佢喺 BTS Asok 同 Phrom Phong 站之間,喺邊個站都要行30分鐘先到,都係打的去啦!

佢喺Soi 20 內但好入,招牌係綠+白色既,入到餐廳範圍門前有蠻大空間讓人泊車,未入去已覺得餐廳有舊味道,一推門,地方好大,但相信好耐冇裝修,燈光較暗(第二次去時已光啲了!)。有大量吉枱,可能係平日,而且唔早,成8點幾9點,所以客人唔多。

大部份既食物可揀大﹑中﹑細,我好欣賞這個彈性,點細份可多試幾樣嘛。 前後兩次幫襯點左好幾款美食,包括超彈牙既生蝦刺身,個辣汁超正;燒豬頸肉﹑明爐燒魚﹑鮮果沙律,重點係吃柚子呀!足料好味冬蔭功﹑大大隻啖啖肉既蒸皇帝蟹﹑刨得幼細既炒通菜﹑龍蝦粉絲煲,全部都好味又抵食,值得支持呀!

餐廳網址

推介菜式: 冬蔭功,燒豬頸肉,生蝦刺身,炒通菜,蒸蟹
每人消費: 約800泰銖 (晚餐)

SoC9
7篇遊記

餐廳裝俢屬於舊式中菜館,有點商業味,可能是餐廳已成連鎖式經營。侍應們有點散慢,但也態度良好。洗手間是舊了一點但尚算乾淨。

早已做了資料收集,最出名的是胡椒抄蟹。2人吃了飛機餐,加上舟車勞頓,沒甚胃口。叫了小號胡椒抄蟹和啤酒,是宵夜吧!蟹肉新鮮,大量黑胡椒,小蒜頭(泰國的蒜頭都是小小和有衣的,和辣椒同抄,加到湯河,豬脾飯或雞飯同吃),加泰國香草製成的胡椒抄蟹,勁惹味!沒可能不喜愛!吃過第一次後,因為很掛念胡椒抄蟹的美味,往後在曼谷的一個月都回去了2次。它的雞肉抄飯,抄麵還有抄空心菜都幾好味。白灼蝦平凡得很,香港的海蝦更好味。耶子沙冰是解喝首選!

記得早點來吃飯!他們可不像香港的橋底辣蟹般營業至凌晨。晚上十點已叫你埋單,十點半客人已走清光。
推介菜式: 胡椒抄蟹
每人消費: 約700泰銖 (晚餐)