顯示:所有  笑臉笑臉  OKok  喊臉喊臉
鎧塚俊彦用妻子既愛犬為主題自製既記念甜品
鎧塚俊彦用妻子既愛犬為主題自製既記念甜品
Strawberry Mille Feuille
Strawberry Mille Feuille

真係巴閉~門口有兩條隊:一條排甜品餐廳,另外一條排cake shop。
餐廳只有14個位,但係唔會同一時間比你坐哂。因為我地同行有11個人,我地都係分批入既。叫好哂甜品,我同哥哥就走去cake shop行,買左好多野。請留意,所有野既賞味限期都唔超過兩個禮拜,証明d野夠新鮮。

1) Egg Soufflé: 差唔多所有人都叫左個黎試。(我叫左朱古力黎試,而且我掛住買小食,所以冇影到相)個個都話係佢地一生食過最好食既soufflé!!! 咁我都唔執輸,試左媽媽少少。好有驚喜,因為個Soufflé好鬆,一d都唔乾,味道清中帶甜,而且個蛋好特別。媽媽切開個Soufflé黎睇,發覺經過咁高温去焗,個蛋既形狀冇變之餘,個蛋黃重要係流心架,真係精彩。

2) Biscuit Coulant Chocolate Griottines: 作為一個朱古力愛好者,我就點左餐牌上唯一一款朱古力甜品。食完個咁好食既Soufflé,在比較只下對依個甜品有少少失望,因為佢太普通,同埋太甜。原本如果佢唔係咁溜,我真係好想叫番個Soufflé黎食。
個心太軟好夠軟,熱同流心。值得一讚既係個雪糕真係好滑。由于佢配milk chocolate既雪糕,如果係用dark chocolate黎做個心太軟效果應該會更好,因為唔會咁甜同咁溜。受到朱古力甜既味道影響,rasberry都變得好酸

推介菜式: Egg Soufflé
每人消費: 約1500日圓 (下午茶)