twcswing
我是twcswing。 我最喜愛到日本,台灣,馬來西亞旅遊 , 最鍾意遊覽自然景觀,城市風貌,動物園/植物園/水族館,公園/遊樂場/渡假區。
留言  留言給此旅遊家
旅程日期: 2012-07-19 至 2012-07-22
我們的 500 天之台北Trip
國家/地點: 台灣
由會員提供的資料
DS 醫院主題式餐廳 (台北)
台北巿中山區新生北路3段7號 (與民權東路口)
主題餐廳
 分享至Facebook      寄給朋友

上網搵到台北有間醫院主題o既餐廳 , 身為醫護人員o既我地, 當然要黎見識一下啦
呢度唔算難搵 , 但係門口比較暗 , 不過一行到 reception 就有架輪椅 , 好易認 =)

入到去成間 " 醫院 " 都係黑紅色為主 , 因為呢度夜晚好似 bar 咁 ,
所以環境比較暗 , 四周都有好多醫院o既元素 , 好特別
如病床o既餐枱 , 用吊鹽水咁樣吊啤酒 , 用 trolley 黎傳菜等等 ~
我地夜 d 仲要再食下場 , 但都叫左兩杯野飲 , 食左呢度招牌菜同一客小食

1.起士烤洋芋
~ 芝士味濃但唔 so , 薯仔係一舊舊 , 如果一片片會更好食
烤應該即係焗 ,個面少少脆 , 更少少煙肉會有味道

2. 火焰鳳梨牛柳
~ 招牌o既原因係 .... 半個菠蘿咁上 , 上台時會o係菠蘿下點火
其實係燒唔到 d 牛肉 , 所以呢個特式係幫助唔到食物o既味道
牛肉幾淋 , 都炒得幾好食 , 不過唔特別同唔值咁貴

3. 飲品
~ 佢地 d 飲品名好有趣 , 用藥名或醫學名詞命名 ,
兩杯飲品名字己忘記 , 一杯係奇異果沙冰 , 好 fresh 有果核
另一杯唔好飲 , 好似士多啤梨奶咁 , 但好假同好甜 =.="

## 我地打算埋單時 , 謢士小姐 ( 即waitress ) 叫我地等一陣
有楊熱舞 show 就快開始 , 就係咁 .... 我第一次睇 d 咁三級o既真人 show

相關遊記

發表日期: 2012-07-01

Day 1 行程 : 漁人碼頭情人橋 -> 淡水老街 -> 士林夜市
Day 2 行程 : 猴硐貓村 ->九份->基隆廟口夜市
Day 3 行程 : 小人國 -> DS 醫院主題餐廳 -> 師大夜市 -> 馬辣...

此遊記內的評論: