為食小花
曼谷渡蜜月Sweet Sweet大食之旅
國家/地點: 泰國
旅程日期: 2011-05-12 至 2011-05-15
由會員提供的資料
翟道翟購物天堂 (曼谷)
 分享至Facebook      寄給朋友
香薰
香薰
木雕
木雕
榴槤
榴槤
香港人最鍾意shopping, 去曼谷一定要去翟道翟, 好多野買, 用黎做手信最啱.

翟道翟只係星期六日先開, 我地去果日落勁大雨, 又無帶傘, D坑渠塞住晒垃圾, 真係無晒心情.

最後只係買左三樣野:

1. 香薰油 - 有幾間望落好靓, 離遠已經聞到香味, 但係價錢重靓, 同香港差唔多, 梗係唔買啦, 後尾見到一間up up dup dup既, 但係超平, 有好多種味道, 當然有D係古怪味, 但係亦有最common 既jasmine, lavender, rosemary等等, 我一次過掃左四大樽. 而家屋企點緊jasmine, 起初以為咁平實好淡味, 點知又唔係喎, D味道可以last好耐, 有時支蠟燭熄左, D味都可以維持好耐.

2. 木雕 - 買左個元寶形既木碗, 手工好好, 行均成個翟道翟得一間有呢個款, 250銖講價講到200銖, 而家用黎裝大銀, perfect!

3. 榴槤 - 我最愛榴槤, 一個人可以食半個, 去到泰國點可以唔食返夠本. 翟道翟附近有個街市, 有冷氣有椅坐, D榴槤一舊舊用紙包住下半部, 方便客人即買即食, 唔會整污糟隻手, 排得整整齊齊, 仲可以試味, 試啱邊舊買邊舊. 泰國D榴槤同香港買到的泰國榴槤好唔同, 特別香濃幼滑, 但係都唔平架, 我買左一大舊(有三粒核)都要成港幣50幾蚊, 不過真係好好食呀, 香港完全食唔到.

推介項目: 香薰油, 榴槤, 木雕
參觀時段: 早上
入場價錢: 每人0泰銖
評分: 值得去5
相關遊記

曼谷渡蜜月Sweet Sweet大食之旅  (泰國)
(旅程日期: 2011-05-12 至 2011-05-15)
發表日期: 2011-05-30

未結婚之前, 一直都諗住渡蜜月唔係去歐洲就係去日本, 點知老公趕住要開工, 最後只得四日時間, 本來都諗住揀D浪漫D既地方, 不過最終都係揀左曼谷, 因為我地兩個都鍾意食, 曼谷又多野食又平, 最啱我地啦, 出年等老...

此遊記內的評論: