*AgnesBaby*
我是*AgnesBaby*。 我最喜愛到日本,英格蘭,好多歐洲國家旅遊 , 最鍾意遊覽自然景觀,主要地標,公園/遊樂場/渡假區,戶外活動, 住宿通常會揀4星酒店,5星酒店。
留言  留言給此旅遊家
回返英國遊
國家/地點: 英格蘭
旅程日期: 2009-02-24 至 2009-02-28
由會員提供的資料
British Museum (一) (倫敦)
Great Russell Street, London, WC1B 3DG
02073238399
展覽館/博物館
由Tottenham Court Road underground行大約5-10 mins
 分享至Facebook      寄給朋友
British Museum
British Museum
Donation (通常捐£3)
Donation (通常捐£3)
Great Court
Souvenir shop
Souvenir shop
有地方可以俾人坐下
有地方可以俾人坐下
全球最大博物館 - British Museum! 我黎到啦...哈!

外觀真係好大好大...! 入到去仲覺得大!入去之前,門口係有個Donation的箱係到,可以隨意捐款 (多數捐£3)

入到去中心位,係一個叫Great Court的地方,樓底好高好高,天花板係拱圓仲要係好有立體感的 Museum入面會唔同時間有特別的exhibition,但個D就要俾$買ticket睇的。如果唔想俾$,其實佢都大把野俾你睇 (根據我本travel guide話,佢有超過7萬9575件珍品),我自己只係行左兩個鐘...都行唔曬...佢仲要有幾層,如果真係好仔細咁慢慢睇,我諗你都要花半日時間啊!

Great Court個到會有Customer Service Center,你可以拎D map同埋其他catology睇。而且都會有一D藝術品擺左出黎,亦有souvenir shop, 有唔同野買同埋postcard賣,我自己都買左好幾張postcard做紀念。

參觀時段: 下午
評分: 值得去5
相關遊記

回返英國遊  (英格蘭)
(旅程日期: 2009-02-24 至 2009-02-28)
發表日期: 2010-04-20
以前係英國讀書個陣,因為係住boarding house的關係,好難出到去英國其他地方玩。當離開英國個陣,發覺自己好多地方都無咩點去過...亦係依個時候,同一個英國好友(香港人..仍然係UK讀書中)..係依個MSN講起.....
發表日期: 2010-04-21
係HK生活開的朋友,好多人都係"遲睡早起"或者係"遲睡遲起"個隻。而係UK的話...就算係不嬲"遲睡遲起"的我..黎到都會係變左"早睡早起"!!!

今日就有一位係英國仲讀緊書的朋友黎London搵我,...
發表日期: 2010-04-21
第三日啦,好早就要起身執野離開Covent Garden,因為輪到我去Bath搵我尋日陪我係London行左一日的朋友啊!
發表日期: 2010-04-21
今朝又係好早起身,無記錯好似係8點幾。因為今日我要搭around 4個鐘頭train,番去我以前讀書的地方Harrogate探我其他的朋友啦!

本來諗住同朋友食埋早餐先走,但因為要趕train的關係都係無食到。
發表日期: 2010-04-22
第5日亦都係最後一日留係UK啦,其實今日唔係太多時間,得半日時間到,因為我夜晚8點幾飛,我要around 5,6點要番到London,由Harrogate搭train去London都要成3,4個鐘頭。所以今日食完個lunch就要走啦......