Ilikeating<3
我是Ilikeating<3。
留言  留言給此旅遊家
深秋‧悉尼
國家/地點: 澳洲
旅程日期: 2015-05-17 至 2015-05-23
由會員提供的資料
Sydney Tower Eye (悉尼)
100 Market St, Sydney NSW 2000
城市風貌
5 mins walk from St James Railway Station
 分享至Facebook      寄給朋友
七點幾已經空無一人的街道,差點以為在做夢
七點幾已經空無一人的街道,差點以為在做夢
由於實在太涼的關係,兩個女仔食完就匆匆返 hostel 攞褸著至再出門。

Sydney Tower Eye 距 St James Staton 約五分鐘路程。順帶一提St James Station 是個挺有懷舊格調的車站,不妨留意一下。
當時大約是晚上七時,但街上行人已寥寥無幾...可以數到出黎。雖然外國店舖一向早關門,但真係冇諗過七點就收咁早 而且好歹也算是遊客區呢...

幸好旅遊塔還是營業中的(笑)。但其實 Westfield 入面的店舖已經全部關門,遊客生意都唔做,果然有生活態度www。

入場費為AUD$26.50,包括觀賞一段約十分鐘介紹悉尼的3D短片及上360度觀景塔。第一次上呢類旅遊塔,本來諗住都係到此一遊算,估不到悉尼夜景是很遼闊美麗的 <3 加上人少少,好有整個城市皆沉睡唯我獨醒的感覺。靜靜觀景,一直到觀完回程走在無人的街道上,竟有幾分宛如夢遊的錯覺,彷彿只有自己掌握著整個沉睡城市的脈絡。

當日的營業時間是直到2100,但好似有時會開到2200。各位自己上網睇啦。

好啦,想太多了。總結是值得看看的。畢竟香港地少夜景望極都只有維港兩岸 -,-"

第一日行程大致係咁多。遲 d 再介紹之後幾日去過的其他景點 ^^
參觀時段: 晚間
入場價錢: 每人26.50澳元
其他消費: 我都是寫遊記呢刻上網查才發現網上預購可以更平... 各位自己上官網看吧 :(
評分: 值得去4
相關遊記

深秋‧悉尼  (澳洲)
(旅程日期: 2015-05-17 至 2015-05-23)
發表日期: 2015-06-28
是日行程(Sunday):
Sydney Airport -> Bounce Sydney (Hostel) -> Sydney Opera House -> Sydney Tower Eye

我們兩個女生是坐廉航從新加坡轉機過來的。先前在機上睡了一晚,中...
此遊記內的評論:
發表日期: 2015-07-09
是日行程:
Sydney Fish Market -> The Stars -> China Town Sydney -> Pancakes on the Rocks

由於前一晚訓得唔好,結果兩個人訓到1300至起床 XDDD
出門口應該已是兩點半的事......
此遊記內的評論: