顯示:所有  笑臉笑臉  OKok  喊臉喊臉
共 10 篇評論 ,正顯示第 1 至 10 篇評論
sharon59
18篇遊記
週末掃貨場 笑臉2015-08-10
相片是上年來時拍的, 但情景一樣啦~
相片是上年來時拍的, 但情景一樣啦~
椰子雪糕
椰子雪糕
食飽飽, 我就同團友分道揚鑣, 佢去行附近的lumpini park, 我就坐BTS到Mochit站行瞿道瞿市場

每次嚟泰國都行, 都幾熟路了, 一入去就直閵我的掃貨區 - 衫

貨品都分好在不同區域, 地方太大, 時間不多的話就真係要'目標為本'了

市場內其實仲有很多少食, 例如椰子雪糕檔就好多人幫襯, 之前吃過, 雪糕清甜, 仲有椰子水任飲呢

不過今次時間唔多, 加上後來天氣突變又落雨, 我逛了兩個半鐘就走了
參觀時段: 下午

conniecheung
18篇遊記
JJ Market 笑臉2015-03-04
天氣晴朗, 我們早上10點出發前往JJ MARKET, 11點左右到達, 離開BTS跟住人潮方向行去JJ MARKET, 好多人呀, 因為星期六日才開, 所以好多人. 我們都唔知應該點行, 冇方向的行, 真的好大好大呀, 行左去家品區最耐, 大家都買左些戢利品. 係入面都有食左午餐, 食左碗粉, 都好抵呀. 又好味.
然後再行過, 行左好耐先行左一個區, 又食下串燒, 雪條, 有榴槤雪條,朋友馬上去食, 我只能夠食芒果, 我們六點左右就離開了, 已經天黑.
入場價錢: 每人0泰銖

即叫即製嘅果汁
即叫即製嘅果汁
大杯 75B, 兩溝生果就85B
大杯 75B, 兩溝生果就85B
魚蛋米粉, 魚蛋好彈牙, 湯底清甜, 好味, 40b, 抵食
飯麪粉類都係40B左右
飯麪粉類都係40B左右
就係響呢處熱辣辣嘅地方食嘢, 邊處有胃口吖!
就係響呢處熱辣辣嘅地方食嘢, 邊處有胃口吖!
好爽嘅椰皇雪糕, 30B
好爽嘅椰皇雪糕, 30B

30/06/2012

10:30 am出發去翟道翟市集, 打算4:00pm 回程去Health Land Asok做massage, 呢個安排係最好不過啦!

真係對翟道翟又愛又恨, 愛佢多嘢買, 種類琳瑯滿目, 咩嘢都有得買, 我就係度用晒D錢, 好彩呢度有銀行, 都好方便去換錢。

因為實在太熱, 真係完全冇胃口食嘢, 只係想飲消暑嘅飲品, 但朋友就話要食,  話唔食冇力行, 所以就選了檔食湯粉嘅檔口坐低, 我哋隨便叫了兩碗魚蛋粉, 炸雞同兩支水, 共140b, 估唔到D魚蛋咁彈牙, 碗粉好好食, 如果唔係咁熱, 我一定食兩碗。

另又買了一杯所謂嘅鮮橙汁, 睇住佢榨汁, 半杯橙汁大半杯冰, 不加糖, 75b/杯。

咁熱, 又買了一個椰皇雪糕, 檔主會先比半杯椰皇汁比你飲, 然後先至比你一個椰皇雪糕球, 雪糕係用椰皇殼盛著, 幾好樣, 仲好好味, 30b。
推介項目: 鍾意行邊就行邊啦

今天是星期天,
正正是逢週六週日熱鬧萬分的Chatuchak Weekend Market 營業日。

每次來都定會到這裡大掃貨,
昨天在Siam Sqaure只買一件衫是熱身, 今天來打真軍了!

相比七月那趟, 明顯地今次Chatuchak 這裡的東西吸引很多, 真是平靚正 !
購物慾猶比去年來那次有過之而無不及, 會是因為季節的關係嗎?
別理了, 買吧買吧!!

除了衣服較吸引外, 今次我們兩個男人看同樣的東西, 節省了些時間。
而且我們看中後, 循例地講一講價, 價錢合理的便爽快入手

單是一個上午, 我們已經買了一大袋東西。
看看錶, 原來都已差不多兩點, 又是時候吃點東西順便整頓一下。

簡單的在這店來個飯, 吃碗麵, 再在對出的"走鬼車"買杯青檸樟梳打。
呼! 這簡單的一餐也很滿足, 同時亦把上午的疲倦盡消, 好讓下午可繼續逛了。

除了section 5,6的vintage clothes 很吸引外, section 3,4這一帶賣的fashion也挺好。
別以為這裡是weekend market便只有簡陋的攤檔, 其實部份檔子的陳設也很有style的。

在這2個section 多走一會, 我們又買了些東西, 哈!
我倆已買夠了, 連替別人買的都買了! 買到滿足, 不如在這裡四處走看看別的東西好吧!

沿著大路走, 兩旁都有不少特色小吃。以往來都是只顧購物, 沒有像下午這樣的慢遊。
反正午餐不算太飽, 正好讓我們可以吃這個那個, 多嘗不同款色的小食哩!

我們一邊行, 一邊吃, 差點忘記其實我們是提著一大袋新衣服四處走的。
今天天氣真不錯, 天色晴朗卻並不焗促, 即使是在Chatuchak 這裡仍不致汗流夾背。

走著走著, 我們不經不覺間已由Section 2,3 那邊走到另一邊的 Section 20,22
之前從沒來過這邊, 發覺有較多售擺設的攤檔, 又有當地人在街頭表演, 更有可愛的小狗出售。
跟一直慣常走賣時裝的sections 相比,  這邊又是另一種的熱鬧感覺。

差不多5點, 早已知這裡是無法一天走盡,
大致上在這裡繞了一個外圍大圈, 逛夠便離開了。

推介項目: 買衫買褲買鞋乜都買

my girlfriend's
my girlfriend's
Mine
Mine
距離Chitlom 數個BTS站的Chaktuchak Market, 差不多是港人遊曼必到之點。
呢個市集真係大到你唔信, 鋪頭多到你唔行, 賣既野卻又平靚正的好。

天朗氣清, 三十多度的高溫下在市集左穿右插, 誰還敢說不熱 !
我們算厲害了, 在這天氣下由12時多行到3點lunch小休, 20mins食完又再繼續 !

行到5點半, 很多要找的店子都找到, 算是滿載已歸了吧!

今天我的收穫算很少了, 一來今次不算多東西合心意, 看來質素不及上次的好;
二來其實上次買了太多tee, 特別是黑tee, 大部份到現在還穿不了很多次。

反觀女友則跟上次買的差不多了, 買到好像不用錢那樣的, 哈!

推介項目: 購物

Crazy shopping 笑臉2009-12-21
Sunny day~
Sunny day~
It's lunch time
黃昏了
黃昏了
戰利品show time
戰利品show time
呢度真係好大, 睇都睇到你傻, 揀都揀到你煩, 行都行到你跛,
不過大部份既野都平都喊, 唔買點得!

好在今日天氣夠涼爽,行全日都無乜出汗, 勁呢!
之前都唔太信, 原來真係可以係度行個full day仲要係未行曬架!!
呢度咁正, 如果就唔到weekend來這裡的話真可算是未曾來過BKK!

提提大家,當地1800電台會播國歌,聽到時記住要暫停一切活動喇
記住不要做傻仔啊!
推介項目: 買野買野再買野

JJ BLOG
14篇遊記
這個"翟道翟market"旁的公園, 原來是泰國人共享天倫的好地方
竹席 ~ 是租的
竹席 ~ 是租的
棉花糖 + 遊樂場 = 小朋友笑呵呵 (注意: 那個sir滑梯, 很有趣呢)
唔駛驚...呢個並唔係我地心目中"泰國靚女", 佢係賣小食和凍飲的流動小販0者!! kakakaka
偷拍"型男靚女", 大家覺得型嗎?靚嗎? (就見人見致, 各花入各眼了) hehe~~~
響我心目中, 這位小妹妺才是全場最靚0既泰妹!
響我心目中, 這位小妹妺才是全場最靚0既泰妹!

行完"翟道翟 Market", 就在旁邊的公園, 也是藉得大家花些少點間停下腳步的好地方!!

響呢個公園, 有香港難得可以隨便踩踏的綠油油草地, 更難得是一份閒息的感覺!!

香港人...停一停, 0抖一0抖, RELAXxxxxxxxxxxxxxxx!

推介項目: 攤0抖

右上圖 : 蜜糖 ~ 咁樣賣0架
右上圖 : 蜜糖 ~ 咁樣賣0架
左上圖 : 賣拉茶 + 表演
左上圖 : 賣拉茶 + 表演
呢間賣木製品舖頭,無啦啦賣雪條喎 ! Baht10/支 (有好多味道, 我地揀左芋頭味)
收獲~ T(Baht100) ; 朱古力磁石貼(Baht10/件) ; 毛毛手袋(Baht450)
行行下,對腳實在太焗,買番對拖鞋,仲即刻換埋佢,舒服好多la!(Baht100 /一對)

我覺得如果搬新屋0黎『翟道翟Market入貨最掂!!!!!!餐具、擺設、掛畫、布藝、手工藝品、燈飾好多款式呀!仲有d木傢俬,如果屋企係泰式設計的話,相信包埋運費都會平過香港買添播!

推介項目: SHOPPING, 影相

翟道翟 笑臉2009-06-09
睇下我地敗家..呵呵...
睇下我地敗家..呵呵...
朝早兩位表姐(sa/do)送我去酒店等朋友s
Connie,Melody,Jimmy 同Dion黎左酒店搵我先,阿東遲一日join
跟住我地等埋表姐朋友Nutty & Ling就向翟道翟出發!!

我地搭BTS 到Mochit站落車行5分鐘就到翟道翟,真係好大既market呀@@
呢個market係星期六日先開,所以如果要黎呢度,一定記得安排行程係星期六日!

裡面係好多好多野賣!!!!衫褲鞋襪公仔擺設....總之乜都有..
連寵物都有得賣呀!!!!!!!

因為好多人,天氣又熱,會行到身水身汗,所以記得一定要穿著舒服..!!!!
參觀時段: 下午

Queenie-roy
香港賣$10-$15一支, 這裡$2一支的假花
香港賣$10-$15一支, 這裡$2一支的假花
HK$1串的魚蛋
HK$1串的魚蛋
消暑新鮮橙汁(有溝水)
消暑新鮮橙汁(有溝水)
午飯的湯米
午飯的湯米
翟道翟的"為食街"市場
翟道翟的"為食街"市場
可作手信的芒果干
可作手信的芒果干
停車塲泊滿車子
停車塲泊滿車子
未出發之前, 朋友已告訴我,會留在翟道翟兩天; 也有朋友說逛不夠一小時便折返; 我們吃了街邊的小吃,大約 HK$1一串的泰式魚蛋; 吃了地道的泰國麵, 買了很多的小飾物和家居品(花樽和假花)再到了翟道翟的"為食街"市場, 也去了Jatujak Plaza, 由十時多行至下午四時;
收穫豐富. 唯獨是太熱, 每當我們走到有冷氣的店舖, 我們都會留耐一些...