顯示:所有  笑臉笑臉  OKok  喊臉喊臉
蟹粉掦州干絲138.一位
蟹粉掦州干絲138.一位
焗蟹斗$67.一位
焗蟹斗$67.一位
蟹粉豆腐$48.
蟹粉豆腐$48.
蟹粉生煎包$18
蟹粉生煎包$18
大閘蟹可分為時價有由人民幣$90至688不等
大閘蟹可分為時價有由人民幣$90至688不等

找著11月天氣秋涼不算冷的時份,機情亦都相當短大概為兩小時多1點便可到達、機票更為吸引約為HK$1300.

這間蟹王府歷史較耐口碑亦好所以今次我們特意前來,經過酒店職員定訂位之後準時到達、給了一間廂房靜局之下又見特色,慢慢點菜慢慢傾這個下午真是一大享受~

以下計算轉移人民幣方式~

餐前小點很精美,凉果加上時令生水果、簡單卻富味美~

清炒蟹粉$158.一位 碟子大大但份量少少,無他因為以一人份量計算、貴精不貴多之下每一口都盡是蟹粉滋味~

王府蟹肉翅$228.一位湯底濃稠,绵滑口感完全吸著在整個嘴巴之內~

蟹粉河蝦仁$88.一位(河蝦)在上海一定要試,鲜爽夾雜一個匙羹包含著幾種層次~

蟹粉掦州干絲138.一位 這一道就類似百葉切絲刀功非常~

焗蟹斗$67.一位豐滿蟹肉從接住整個小小的蟹殼之內~

蟹粉豆腐$48.用來送飯,簡直無與倫比、蟹粉滿滿絕對不會覺得生粉獻多於一切

蟹粉生煎包$18.一隻侍應千叮萬囑要趁熱食,不然生煎包包內的湯汁便會導管在包皮之內、好一口澎湃湯汁在嘴腔內四散~

大閘蟹可分為時價有由人民幣$90至688不等,可以在入門之內看到他們的真身、豐儉隨人

整體對於這間蟹王府個人覺得相當滿意,由裝修/服務以至到出品、

金錢上比當地街步舖略為貴,但自己覺得物有所值、未出門口已約定下年再續。

★由於上傳相片有限未能一一分享敬請見諒!★

蟹粉小籠
蟹粉小籠
醃篤鮮
醃篤鮮
醃篤鮮內的百頁結咬感好正!
醃篤鮮內的百頁結咬感好正!
大閘蟹
大閘蟹
最後這餐正餐是環境中最愛的一間,內裝修別致,仿古裝片客棧模樣。幾道菜式也很美味,而主角大閘蟹反而沒有其他菜式般出色,蟹肉蟹膏比較稀少。醃篤鮮配料特別,湯裏的百頁結是亮點!
推介菜式: 很滿足的一餐
每人消費: 約350人民幣元 (午餐)

肥小姐
我淺嘗中間小半隻醉蟹
我淺嘗中間小半隻醉蟹
因為我唔食得,唔知好唔好味
因為我唔食得,唔知好唔好味
跟住旅遊指南地圖,沿路問人都唔見,正打算放棄之際,發現一直路人教錯行反方向!!
成隆行接近南京步行街,其實好容易見到~當晚都見有香港人拎同一本指南去搵食~
大部份菜式均係蟹黃、蟹粉、蟹肉...
好似我呢d敏感人仕就只有搏一搏淺嘗

去五日上海一共食過兩次
最好食係醉蟹!! 以前食過一兩啖蟹肉,覺得無特別,
但醉蟹有一陣酒香,仲有蟹羔甜味,原來蟹係咁好食架!! (我真係第一次食蟹)
雖然之後食到敏感,但上海之旅,除左小楊生煎,仲好懷念隻醉蟹!

除左推薦醉蟹外,"手撕雞"(唔知有冇記錯)
雞肉滑溜,記得連皮好好吃!!

另外,成隆行裝修好特別,好似睇古裝劇,又有現場奏中樂
侍應服務好週到,不時裝下要唔要添茶,同我地傾下計,介紹上海仲有咩好有野食

食一餐好飽好多小菜,計落要人仔二百幾蚊,價錢尚可
推介菜式: 醉蟹、手撕雞
每人消費: 約280人民幣元 (晚餐)