顯示:所有  笑臉笑臉  OKok  喊臉喊臉
共 7 篇評論 ,正顯示第 1 至 7 篇評論
roselau
6篇遊記
久仰大名 笑臉2013-01-09
出發前, 好多朋友也介紹這間餐廳,
第二日晚上去完朱家角回到上海市時立即去品嚐一下,
叫左一個蟹粉湯包同鮮肉湯包!

入口第一下一定要吹凍一下, 皮很薄!
係湯包頭頂咬一小口, 先飲湯汁, 好鮮甜好好味!
再整個湯包放入口中(緊記先吹凍一下)!

因為太好味, 所以係走個日朝早專登再去食多兩龍,
之後問老闆娘可唔可以拎返香港,
老闆娘好好人咁幫我地pack好晒一包包急凍既,
再用一個冰袋入住, 仲教我地點樣蒸先好食。

返到香港係屋企蒸完肉汁雖然無咁多,
但依然好鮮味!

係上海必試既美食之一!

推介菜式: 蟹粉湯包
每人消費: 約15人民幣元 (晚餐)

the1me
1篇遊記
这家店换了老板了,已经不是原来的那个佳家了,上次去吃是下午的时候,店里没什么人 ,坐的位置靠近他们出小笼的地方, 听到老板盯着包小笼的工人说,“你放那么多蟹粉不要钱啊?来的人都是你亲戚啊?”
要死来,上来的蟹粉小笼和鲜肉小笼也没什么区别,皮也比以前的厚很多!!
和以前皮薄,能透出蟹粉的黄黄的小笼完全不能比,最后还是去吃了对面的小杨生煎。
小杨还是一如既往的那个美味~~
哎~~~可惜了,上海又少了一个美味小笼包!!
每人消費: 約50人民幣元 (下午茶)

ptravel
1篇遊記
佳家湯包 笑臉2011-04-30
現點 現包 現蒸 現吃 ~ 熱辣辣湯包
現點 現包 現蒸 現吃 ~ 熱辣辣湯包
蟹粉鮮肉湯包 (RMB22.5/12隻)
蟹粉鮮肉湯包 (RMB22.5/12隻)
蛋黃鮮肉湯包 (RMB15/12隻)
蛋黃鮮肉湯包 (RMB15/12隻)
紫菜蛋皮湯 (RMB3)
紫菜蛋皮湯 (RMB3)
有很多款式呀!
有很多款式呀!
知道是人龍店,特登避開繁忙時間去。因為太好味啦,係4日既旅程,共去了2次。等一次是星期四下午2:30,第2次時星期日上午8:30。因為我和朋友得2個人,加上是非繁忙時間,兩次都不用等位..hehe。星期日那次,我們坐下10分鐘後,人龍即現。

香港也有好多好吃的小龍包店,但佳家有更多款式供選擇,價錢亦較便宜。除了純鮮肉湯包外,還有雞丁鮮肉、蝦仁鮮肉、蛋黃鮮肉、蟹粉鮮肉、純雞丁、純蝦仁及純蟹粉湯包。湯包皮薄湯多,非常美味。最喜歡蟹粉鮮肉,包裹的湯充滿蟹粉的鮮味! 蛋黃鮮肉也好吃,咸蛋黃加鮮肉,perfect match!
推介菜式: 蟹粉鮮肉湯包 、蛋黃鮮肉湯包

Na * Na
雞鴨血湯
雞鴨血湯
生煎包
生煎包

不用多講...  好多網友都已介紹過!

又平又正....   吃完小籠包, 再過對面食生煎飽  ...  好開心 .... 好滿足呀 !!!

我和家人在第1天幫襯後, 因為當中有位揀擇的家人 話想再吃小籠包, 故第2天又再來....

推介菜式: 蟹粉小籠包

正一貪食蛇
7篇遊記
下午5點幾咋
下午5點幾咋
睇下D湯汁多到.
睇下D湯汁多到.

96蚊一籠既小籠包無試到. 我只係一個窮苦學生, 太貴啦

即叫即蒸. 好鬼死多人. 要排隊.
而且過左6點就分分鐘無得食.
5點幾都賣晒好多啦. 得番幾款選擇

結果食9蚊一籠既鮮肉湯包都好好好開心好好食.
好甜.. D湯汁係響個口爆出黎. 會熱親個咀架

蟹粉鮮肉又係. 又濃又香既蟹粉味. 撲鼻而來
一咬落去. 好甜呀. 仲有蟹肉!
而且會見到有D蟹黃既黃色響D包皮上面.

好好食. 不得不ENCORE再ENCORE
食完再過對面. 食小楊生煎! 真係一流

推介菜式: 蟹粉小籠包, 鮮肉小籠包
每人消費: 約15人民幣元 (下午茶)

牙BI
7篇遊記
鮮肉小籠包
鮮肉小籠包
純蟹粉小籠包
純蟹粉小籠包

上海有不少小籠包店舖 ,但『佳家湯包』是以平民版見稱有別於連鎖店出品。
他們採取即制即蒸方法制作 ,確保小籠包新鮮熱辣辣出爐。

我們早上10時後才到達,也需等候5-10分鐘才能入座,建議早時10前光顧能避開人潮。
是次我們點了純蟹粉小籠包、雞丁小籠包、鮮肉小籠包。

純蟹粉小籠包 : $96蚊有12隻 ,它是餐牌中最昂貴的小籠包,一啖咬下內裏充滿著蟹粉而且味道十分濃郁,愛蟹之人真的不能錯過。但抵食與否真的見人見智,皆因其他小籠包只是十多二十元一籠,但如果是首次光顧就值得一試吧 !

鮮肉小籠包 : 這個是較合我心意因為個人認為較傳統的比較好吃,而且這裏的小籠包皮薄之餘充滿肉汁,與香港的相比真的優秀得多了。

在香港要找一間皮薄不易穿且好吃的小籠包真的有點困難,所以相信只能回味在上海時的味道。
P.S 『佳家』真是我的不二之選,皆因在這裏可以嘗多一份人情味!

推介菜式: 純蟹粉小籠包、鮮肉小籠包
每人消費: 約20人民幣元 (早餐)

skinscw
純鮮肉湯包
純鮮肉湯包
薑絲
薑絲
“佳家”在普通話裏是同音,所以變了疊音,講出口很可愛,就像叫著一個可愛小女孩的名字。這間湯包在網上有很高的評價,一試後味道真的很不錯,如與之前的泰康湯包比較,這間就比較肉味重點,但論環境衛生當然沒泰康乾淨,服務更不用說,差!
每人消費: 約20人民幣元 (早餐)