顯示:所有  笑臉笑臉  OKok  喊臉喊臉
18篇遊記
特色手信街 ok喇2010-12-28
茶居
茶居
九份自成為旅客必到景點, 就變得好商業化, 一路都有商販叫你試吃和買手信, 幸好還保留著古舊的特色建築, 還留著一丁點的可觀性

篇遊記
紅燈籠小街~
九份民宿餐廳像千與千尋那個溫泉大樓
參觀時段: 晚間

sum_jessica
2篇遊記
悲情城市 笑臉2010-08-27
因九十年代梁朝偉所演的一齣電影《悲情城市》而出名,九份的建築物雖然沒有像哥德式建築的特色,但鐵皮屋和屋簷等簡單的建築總散發著一種懷舊的風情。沿著九份老街走,兩旁的店舖林立,主要是食肆及售賣手工藝品的,每間店舖都有自己的獨特之處,有赤柱大街市集般的感覺。
沿老街走大約五分鐘會來到一家叫《阿信的店》,裡面有很多手信(台灣叫伴手禮)賣,能夠試吃過才買,價錢頗經濟,很多貨品都能買五送一,可跟朋友搭著一起買。這裡的麻糬和果凍最有名,也是最好吃的。麻糬非常煙韌但不黏牙,皮的厚度剛好,內餡濃味也夠滑,不會太甜,吃過才知道優之良品的麻糬一點也不入流。味道也有很多款,選擇不了的話可以像我一樣買包集匯的。果凍比一般的硬,有咬口有質感不會稀框框,帶回香港也不怕會撞得爛成泥一樣。我試的和買的都是芒果味,果汁味很重,吃下去沒有人工調味的感覺,是很不錯的。
一直沿鋪了階磚的斜路往上走,看看每家店所賣的東西,時間就像慢流了一樣不趕急,非常寫意。走到中段的位置能夠眺望整個東北海岸風光,雖然那是陰天,山巒起伏於雲層間,水平線也與天空混在一起,反而有一種若隱若現的矇矓美。路旁的咖啡店還整天播放著較淒美的純音樂,更是營造悲情城市的氣氛。
推介項目: 阿信的店
其他消費: 買手信: TWD400

min
42篇遊記

我們乘火車北迴幹線自強號, 約45分鐘就到達瑞芳中轉站啦!

一出車站對面有間”頂好”超市, 就係轉基隆客運去九份既地方了!雖然落緊雨, 不過仍然好多人去九份呢!而大部份都係香港人啊!

等左約10分鐘車就來了, 塔上去九份經過好多灣灣曲曲既路, 原來九份都幾高呢!

落車行幾步就到九份老街, 老街2旁都係買手信及食物的地方, 好多人叫賣, 有點像街市呢! 不過由於雨愈下愈大, 我地都冇心機行, 好快地行左去街尾, 有分左右2邊既路, 我地行左去下面條鈄路落去, 見到有餐廳就入左去避雨及吃早餐了~

吃過早餐依然好大雨, 我地治著老街行返出去, 買左薑母茶返香港飲呢~

如果唔係落雨, 呢度一定會靚好多呢~

入場價錢: 每人0新台幣

malicewing
5篇遊記
昇平戲院
昇平戲院
從繁華的九份走到恬靜的老街,從肩擦肩的喧鬧聲不斷,到靜靜的擦肩而過,是一種全新的心靈體驗。

tracy_918
5篇遊記
出發到九份 笑臉2009-12-26
第二天出門看到藍天白雲真的好興奮!
第二天出門看到藍天白雲真的好興奮!
往九份途中~下次都想來個環島遊
往九份途中~下次都想來個環島遊
俯瞰九份的景色, 今人心曠神怡
俯瞰九份的景色, 今人心曠神怡
九份越夜越美 ~大紅燈籠高高掛~一定很熱鬧
九份越夜越美 ~大紅燈籠高高掛~一定很熱鬧
九份是這個旅程中其中一個十分期待的景點
因為本人是<<千與千尋>>的超級fans!!
據說宮崎駿先生的<<千與千尋>>的場景是曾經參照九份而繪的
來到這裡真的有種似曾相識的感覺
看著那些紅燈籠,面譜和古式古香的建築物
便想起了動畫內湯婆婆的澡堂
附近好像還有一條短隧道, 活像千尋穿過後進入靈異小鎮的那一條
不過因為時間關係, 沒有去找了~

kimmy_star
3篇遊記
九份snapshot
九份snapshot

九份~其中一個必去既景點~

雖然好鬼遠坐車坐到patpat都爛埋

但真係值得一去

一落車就去個亭度影一影

上年黎到啱啱好睇日落!~今年太曬啦~

沿住老街行行行睇睇睇….食食食買買買

其實點上食左咁少呀~~

不過就真係成日都掛住食唔記得影相:p

仲差d食到肚痾~~haha~~

下午時段去真係無咁好feel...

太多香港人啦...四周都係廣東話...

想好好體驗九份既風土人情都唔得...

SemiCon
52篇遊記
九份景色
九份景色
其實黎台北我覺得必需要到九份。因為呢度一來有多野行,二來景色都唔錯,三來買手信必到!

行老街最好預個半至兩個小時較。今次我地時間不足,所以較遠的地方都唔夠時行呢。唯有寄望下次有多少少時間再黎啦。

結果呢度掉了很多錢買手信。。。

NatL
3篇遊記
悲傷城市 笑臉2009-07-21
悲傷城市
悲傷城市
下雨了.....
下雨了.....
我地去左九份 -  一個我好鍾意既地方◦

由於前一晚實力太累, 所以大家都訓到好晏先起身◦ 由酒店去九份大約需要2個小時, 沿途都買左杯珍珠奶茶飲

九份真係一個好靚既地方, 不過好奇怪既就係原來o個度一定會落雨同真係好大風, 仲要係突然間係幾分鐘內由好天都變為落雨 (真係幾邪) , 不愧為悲傷城市◦

我地o係o個度買左好多野食同手信, 仲買左張有condom 既聖誕咭◦ 行左大約一個鐘頭, 突然間又落雨, 搞到我地濕曬好狼狽◦ 最特別既係個天分開左兩邊, 一邊係晴天, 一邊係雨天, 從來未見過呢個情景◦
入場價錢: 每人150新台幣

昇平戲院的內部
我們的下午茶
我們的下午茶
2:30 PM

拍過《戀戀風塵》和《悲情城市》的指定照片後,我和男朋友便到海悅樓泡茶用餐。我們選擇海悅樓,因為那兒景色開揚,而且能看到昇平戲院的內部,食物的種類也不少。我們叫了一碗牛肉麵、柚子茶和薄荷綠茶(不是中國茶啊!),在那兒消磨了約一個小時,之後就再沿豎崎路向下走,參觀過售賣貓精品的亨利屋後便準備離開九份。

3:45 PM

到達車站後,我們等了幾輛回台北的公車都因滿座而不能登車,所以我們便決定搭公車往金瓜石總站,在那兒走走才回台北,當作是多一個行程。
評分: 值得去5