顯示:所有  笑臉笑臉  OKok  喊臉喊臉
列表形式      文章形式
共 29 篇評論 ,正顯示第 21 至 29 篇評論
Mr Roy
9篇遊記
吃過午飯後, 我們便在淡老街逛, 這裡非常湧擠, 但是又有很多東西看, 街邊的小食也很多, 由於我們都很飽, 所以無緣吃到這些小食~~
路經看見一隻懶洋洋的貓咪, 如果可以好像牠一樣休閒真好~!
評分: 值得去3

淡水碼頭
淡水碼頭
淡水碼頭旁的商店
淡水碼頭旁的商店
來到淡水已是下午三點。淡水老街有不少值得一吃的小食。甚麼鴨蛋、阿給、炸魷魚,昨天還未吃的,今天來到全都吃回!

淡水還算是有一點東西值得看的。

例如一點小食店,一些老建築,一些有趣的小玩物。

情侶來走走都算是不錯的。

但是,如果要買甚麼好的手信,這裡則沒有甚麼好買的。
推介項目: 炸魷魚
入場價錢: 每人0新台幣
其他消費: 食的東西 NT 250
評分: 值得去3

virginia2407
22篇遊記
淡水車站
維妮就係偷影呢對新人啦, 個新娘真係幾靚下架!
維妮就係偷影呢對新人啦, 個新娘真係幾靚下架!
不可思議博物館~ 認住呢隻猩猩, 見到佢千其唔好比佢厄咗你入去!
老街有好多手信買架
老街有好多手信買架
嚟到淡水有一種優閒的感覺, 好舒服!

愛吃達人
31篇遊記
淡水+情人橋 笑臉2009-06-20
很適合拍照的船,哈哈
很適合拍照的船,哈哈
淡水老街
簡簡單單的生活,,你說有多好呀~
簡簡單單的生活,,你說有多好呀~
現捉現做的花枝..味道都特別甜..
現捉現做的花枝..味道都特別甜..
漁人碼頭船票
漁人碼頭船票
碼頭
碼頭
情人橋..如果黃昏跟晚上來會更美  但由於晚上要趕行程所以就只能到此一遊算了~
情人橋..如果黃昏跟晚上來會更美 但由於晚上要趕行程所以就只能到此一遊算了~
橋上風光,真的很美
橋上風光,真的很美
最喜歡去淡水..雖然座捷運差不多要四十五分鐘..淡水有得食又有得逛...可以逛足一整個下午喔..所以通常我們只食了早餐就馬上趕來大吃特吃..什麼淡水阿給,魚丸,九孔,花枝有時候看看郊外的風景心情都會變好~平日的老街人潮較少..拍照也比較容易

愛吃達人
炸花枝丸
炸花枝丸
超級無敵臭的臭豆腐
超級無敵臭的臭豆腐
來到淡水當然不能錯過到老街走一回平日的老街人潮較少.可以慢慢的逛.慢慢的吃

淡水老街的一間廟
淡水老街的一間廟
童玩店
童玩店
老街海邊
老街海邊

老街好多手信店AR,一間一間咁試食已經好飽..仲有好多小時候既物件買,有好多細個成日食既零食.仲有香港禁售既拍拍子.

入場價錢: 每人0新台幣
評分: 值得去4

~~ 為食Be ~~
2篇遊記
淡水搵食~~ 笑臉2009-05-11
大腸包小腸
大腸包小腸
阿給
阿給
可口魚丸
可口魚丸
依個麻麻地...
依個麻麻地...
超正臭豆腐..
超正臭豆腐..

去到淡水就周圍食啦..完全唔記得晒邊間打邊間..只係記得食過d咩..大腸包小腸 : 依個男朋友好鐘意食,我就覺得麻麻地..係幾香口既..不過油左dd囉...阿給 : 哈..哈..依個反而我鐘意食,男朋友覺得佢d醬太甜..但我覺得出面層豆腐同d醬好夾囉..但d粉絲就太淋啦...可口魚丸 : 魚旦好彈牙, 佢仲有雲吞,不過係豬肉雲吞,無蝦的..蝦錦章 : 依個真係麻麻地啦..見佢整個陣好香,好似好吸引咁,但一咬落佢只係食到佢面個層味粉囉..個餅係無味的臭豆腐 : 依個係最好味..佢一d都唔臭,但食落好香口,同埋佢係燒既,少左一份油膩..加埋佢有d泡菜係碟邊幫係清清個口腔...依個係推介啊...

推介菜式: 臭豆腐

肥妹仔Carmen
4篇遊記
這裡的日落真的很美, 希望下次再機會來這裡時, 能有好點技術吧~
沿海旁行, 發現這間starbucks超大超靚, 一邊望著海, 一邊喝著咖啡, 感覺真relax~

去到淡水, 當然要睇埋個日落先至走啦! 這裡日落真的太捧了~

本來Plan左去埋紅毛城及坐渡輪去八里/漁人碼頭,  無奈掛住食同埋影淡水個日落, 結果都唔夠時間再去了.

若下次再去, 應該先坐車直接去紅毛城先, 去埋八里及漁人碼頭, 才再走回淡水老街看日落及食野, 因為從淡水捷運站沿住老街行, 中途又被美食所吸引, 會浪費較多時間呢!

我地得兩個人, 雖然好餓, 但每樣買少少都幾漏, 我覺得鹽酥菇最好味.  我地又買左薑母茶做手信及自飲, 老板娘好nice, 她話這個對女人m痛最有療效, (薑母茶令我不其然想去"命中注定我愛你"的薑王爺, 嘻嘻~)

但我覺得最想係冬天晚上好凍好凍時, 飲完一杯暖笠笠才上床睡覺最正, 我地即場試飲, 味道真的很不錯~

繼光雞都ok, 不過我覺得香港的大雞大好味d, 另外墨魚燒比我想像中無咁好味, 超大杯, 食完勁漏, 還是愛吃荃灣佳記的炸魷魚鬚多d, 烤鳥蛋普通, 不算特別~

這裡也有一間"乾杯"分店, 是食烤肉及飲野的, 我知道它不是因旅遊書的介紹, 是因為"敗犬女王"這套台戲, 嘻嘻...

跟住我們就回程返台北站, 原本行程是去劍潭站看摩天輪及士林夜市, 但我們二人都覺得當天有點滯, 不能再吃了, 結果改了去台北站書局街看書, 10點半間間書店都關門, 我們雙腳也痛不能再行, 想吃點東西才回酒店, 但附近街都好靜, 沒有什麼鋪頭開門, 唯有幫趁吉野家, 浪費了一餐的quota了, 怱怱吃完便坐的士回酒店休息了, 因為真的太累!

評分: 值得去4

仲食左串大大的豆腐 ^_^
仲食左串大大的豆腐 ^_^
炸磨姑
炸磨姑
淡水....很美的陽光與海..仲食左好多小食~~