小連
我是小連。 我是一名地盤工人。 我最喜愛到尼泊爾,土耳其,摩洛哥旅遊 , 最鍾意遊覽自然景觀,鄉郊農田,民俗風情,動物園/植物園/水族館,有野食的地方, 住宿通常會揀5星酒店,民宿。
留言  留言給此旅遊家
開心越南七日六夜大旅行
國家/地點: 越南
旅程日期: 2009-06-15 至 2009-06-22
由會員提供的資料
布爾薩市中心 (土耳其)
 分享至Facebook      寄給朋友

出去行下先,酒店隔離就是市中心的噴水池,認住佢! 因為對面有Tourist Information,可以拎MAP!(又係0個句,要就在Blog留言啦)

經過呢個local 市集 (UZUN CARSI)...

就會到英女皇都探訪過的有頂市集(Kapali Carsi)!

名物係絲巾同毛巾﹗睇過價錢都幾平,平有平買啦,唔係去左第二度會後悔﹗

個人心得係見到鍾意既野,唔洗點格價,其實度度都係一蚊兩蚊,鍾意就買,唔係過左搵唔番一定會後悔﹗

有頂市集的中心庭院,有一個Local茶檔!勁有風味一定要試試﹗

試第一杯Turkish Coffee,濃到爆﹗又多渣!我估香港人唔會鍾意飲﹗右手面的是 Simit 芝麻包 ,脆脆的,好香口,天天吃也不厭!

大家緊記o係土耳奇埋單,千其不要講 "Check Please."

因為茶的土耳奇文是Clay,個音有點似check!! 我地自己奶左兩次野!

叫埋單,點知叫多兩杯茶! 可以說Finish. PAY! 佢地反而會明! (高級地方例外!)

土耳奇人愛食煙,好多女人都是煙民! 就我所見Bursa呢個地方,八成人都吸煙﹗

土耳奇不少女性都是傳統回教徒,會包頭! 就算不包頭,她們都好少著短裙、短褲,背心露心口反而無問題,入鄉隨俗,會玩得開心D!

一眼睇哂呢個地方一個亞洲人都無﹗很有歷奇的感覺!

回再行市集,當地人對我們由頭到腳咁打量! 當我地係怪獸似的﹗我地一向愛成為焦點,當然樂此不疲﹗有小女孩要求同食家合照。

咁岩有當地電視台在拍旅遊特輯,仲捉住我地兩個做訪問添!!!!!!!!!!!!

為香港增光﹗

Efehan 個電梯,回到六十年代! 仆街要自己開門的,工廠區都搵唔到咁舊既建設﹗

不過我想講Efehan的職員個個都好有耐性,教左我地點樣搵車去Goreme﹗就算自己唔識,都上網搵地點地方,呢個真係好抵讚﹗

本來我地初初到埗好憎呢間酒店,慢慢同職員相處後,第二日反而愛上左佢呢﹗

跟職員指示去搵巴士公司,出發無耐已經開始迷路!仆街了﹗

Bursa令我地改觀的其中一個原因係,只要你拿著地圖在街左望右望,當地人便會上前協助﹗當地人相當之有心亦友善

先後有兩個BURSA朋友幫助,我地終於都找到........

這個三角形商場Zafer Plaza地標! 巴士公司Metro agent 就係對面!

地圖都以此物為市中心,見到記住認佢既方向呀﹗

終於都買到巴士票了! 放心哂! 不過我想講,Bursa去Goreme搭巴士要50TL,HK$250一個人,勁貴﹗如非必要都唔好咁行喇﹗

跟手諗住問個職員點去食飯的海鮮街,好心的土耳奇人又來了! 排我地後面的一家人,不單沒有覺得我地問長問短煩,仲主動要帶我們去!

唔係指路,而係親身行十分鐘,帶我地去到飯店,真係唔知點多謝佢地好﹗

只有說句,因你們友善待客,我地「愛上Bursa」了﹗

參觀時段: 下午
入場價錢: 每人10土耳其里拉
評分: 值得去5
相關遊記

土耳其九天異國風情之旅  (土耳其)
(旅程日期: 2011-06-12 至 2011-06-21)
發表日期: 2011-07-22

籌備左成半年,我地既11年土耳其異國風情之旅終於0係12/6出發。

呢次旅程異常期待,因自己也是第一次衝出亞洲,而土耳其亦都唔係好多朋友去過,出發前好多未知之數,所以都幾緊張,怕有咩出錯,...

發表日期: 2011-07-26

土耳其有樣騎呢,就係每日會中央大大聲全國廣播禱文﹗

一日五次,最早5:00am,最夜11:00pm,好在我地一訓就昏迷,全無影響,如果醒訓的朋友就大鑊了﹗

是日行程,1.托卡比皇宮  2.坐船去bu...

發表日期: 2011-07-26

進入第三天,今日其實無咩行程,諗住食完早餐去Tourist Information睇下有咩玩﹗

就在市中心噴水池旁呢﹗來Bursa的朋友記得一去﹗9:00am開門﹗