AnGelCheung
我是AnGelCheung。 我最喜愛到中國,日本,台灣旅遊 , 最鍾意遊覽自然景觀,城市風貌,鄉郊農田,公園/遊樂場/渡假區, 住宿通常會揀民宿,青年旅舍。
留言  留言給此旅遊家
桂林自悠遊
國家/地點: 中國
旅程日期: 2010-03-31 至 2010-04-05
由會員提供的資料
桂林香格里拉大酒店 - 香宮 (廣西)
广西桂林市环城北二路111号
門口
門口
nice ceiling
nice ceiling
咁大個人還是第一次品嚐香格里拉香宮,畢竟喺香港實在貴了點!

單看門面,KEEP住shangri-la一貫的優雅。入面分左吸煙同非吸煙區,住喺非吸煙區都聞到有少少煙味,失敗了點~

menu方面,主要為粵菜和四川菜,也有西人必叫的北京填鴨 (其實都係RMB88 隻only, 可惜我地兩人食唔晒,加上自己唔係甘舒服)! 我和另一半就order左:

1) 例湯 - 茶樹菇煲豬月展 @RMB15: 住家湯Feel, 好清甜,無咩油。在大陸的食店好難有~

2) 白汁鮮菌釀蟹蓋 @RMB28: 好Creamy,好多菇,只是令人期待的蟹膏少了點,不過香港一般西餐廳都食唔到呢個價錢同質素!

3) 私房四寶焗骨 @ RMB58: 推介菜! 四寶是用燒汁封住既粟米、饅頭、南瓜同芋頭 (廣西特產),加上好好味的燒排骨,配搭新鮮! 只是食物燶左少少~

4) 香宮一品齋 @RMB48: 主要是菜、雲耳、菇、腐竹等,用蠔油茨汁,外層用炸過的腐竹包住,賣相很別致!

5) 福建炒飯 @RMB48: 香港式的福建炒飯,有6碗左右的份量,無咩驚喜,不過都好好味! 兩個人最終食淨1/3碟

6) 最後是 free 果盤, 有火龍果、西瓜、蜜瓜同金桔

至於服務方面,好欣賞佢地:
1) 只要你的茶杯淨返少少茶,立刻過來幫你refill, 還叮囑你要小心睇熱
2) 同場有西人,佢地可以好詳盡地用英文解釋同推介唔同的菜式
3) 我同另一半慢慢食,餸就來得好快。佢地會主動用蓋幫我地保溫

overall very good & nice try!
就算budget travel, 來一晚豪食豪住, 花費都好可接受~~
推介菜式: 私房四寶焗骨, 香宮一品齋
每人消費: 約250人民幣元 (晚餐)
相關遊記

桂林自悠遊  (中國)
(旅程日期: 2010-03-31 至 2010-04-05)
發表日期: 2010-04-23
行程的最後一天,當然要豪食豪住~ 正!!
住在開張的桂林香格里拉大酒店
食在酒店中菜廳及西餐廳~~香宮 和 漓咖啡
此遊記內的評論:
發表日期: 2010-04-23
行程的最後一天,當然要豪食豪住~ 正!!
住在開張的桂林香格里拉大酒店
食在酒店中菜廳及西餐廳~~香宮 和 漓咖啡