由會員提供的資料
鮨文 (東京)
〒104-0045, 5丁目 築地 中央区 東京都 104-0045日本
日本菜
築地
築地
鮨文
鮨文
套餐(3850円)
套餐(3850円)
羽田空港
4:40抵搭羽田空港,好快過左關,等到大約5:30後鐵路營業。
有兩條線選擇,Monorail(單軌電車)及京急線,因為我們去築地先,選了單軌電車,初到貴境,先買張suica卡(類似八達通),方便交通。
出發去築地
到浜松町駅,第一件事是搵大Lockers擺放行李(好擔心冇大Lockers),見附近有Lockers提供,即用了,之後步行到大門駅轉車。(其實築地市場駅內都有Lockers,但多數full晒,安全起見在轉車站擺放了)。
築地市場-鮨文
到了築地市場,下大雨中,之後都不太方便影相了,去了壽司大睇下,果然好多人,加上落雨,打消了去的意欲,去了另一間,鮨文,冇乜人排隊。
等位時,會給你一杯凍麥茶,是窩心的表現,但因下雨有點冷,變得更冷
,同時,要先講定食咩,等師父有準備,我點了以上的套餐(3850円),由於店內不能影相,影了餐牌給大家看,終於可一嚐築地的壽司了!
環境:擠迫、有點腥味,不過個係特色之一,同有少少壓迫感。
食物:付送的蜆湯味道不俗,壽司好大件,十分有份量,海膽、鮪魚、鮪魚腩及鰻魚新鮮又好味,不過其他的,味道普通。
食後係築場行下,經過一間丸高玉子燒,順便試下,包裝好的玉子燒(100円),玉子燒香甜,幾好味呀。由於太大雨,行左一陣築地便決定返酒店擺放行李先,酒店在東新宿,回浜松町取行李後便搭車去酒店。

相關遊記

發表日期: 2016-10-21
三個女子去旅行,識了多年的中學好友,第一次一起去旅行呢,今次目的地是東京,玩5日,坐廉航HK Express,搭夜機飛4小時多,順便係機上瞓覺、plan下行程:
羽田空港--->築地市場-->格蘭貝爾酒店-...
此遊記內的評論: