格斯肥牛牛
我是格斯肥牛牛。 我是一名醫護支援。 我最喜愛到日本,台灣,德國旅遊 , 最鍾意遊覽自然景觀,歷史建築/遺跡,民俗風情,展覽館/博物館, 住宿通常會揀4星酒店,民宿。
留言  留言給此旅遊家
  遊記數目 2
  上載相片 24
  上載影片 0
最近分享過的旅程
國家/地點: 中國, 荷蘭, 德國
旅程日期: 2013-06-27 至 2013-07-15
由會員提供的資料
dasnaschwerk (德國)
Am Bahnhof 17 57072 Siegen , germany
0271 2316473
德國菜雪糕朱古力/糖果店
就在鄰近SIEGEN鐵路站的CITY GALERIE中 , 接近入口附近位置
 分享至Facebook      寄給朋友
位置好, 加上味道一流, 所以很多人來幫襯, 時常都排長龍呢~
不同款式, 盛裝既甜品, 都只係eur 4.5 , 某程度都幾抵食x
簡介:
德國人真係好好甜食,  本牛已經好食得濃食得甜, 不過每當德國同事來港做野, 食飯時既甜品真係甜到我都鄒眉頭....

話雖如此, 德國的甜食真的很高質素, 而且價錢實惠, 如很多去過德國玩既人所講, 在德國, 飲啤酒和食雪糕比飲水平宜, 本牛不太好啤酒, 所以就來食雪糕~~

dasnaschwerk係火車站附近既city galeria中, 主要賣朱古力, 雪糕等甜品的店舖, 以平常常見價錢便宜既雪糕球甜筒, 以至比較貴既特色雪糕都有賣. 今次德國同事請客, 我地就各人來左一個Super Eistüte - Erdbeer , 超級雜莓冰淇淋筒

相睇起來唔係好大杯, 不過實際上手之後就知道份量十足, 佢係要用匙來食的 , 雖然你也可以就這樣咬來吃, 可是會食得很辛苦呢.

筒的底層放了兩球冰凍的雪糕, 放了很多果仁在正中央提供了厚實爽脆既口感, 上面漂亮地放了一層厚厚的, 如雲一般口感的cream在上, 在cream之上放了很多雜莓和加上果醬 ,  最後在正中央放了一粒漂亮而看似高級的朱古力, 其份量和陣營間直可以以一等一來形容. 而且每一層不同的口感令我很回味!

如果大家好甜食, 又見到dasnaschwerk的店舖, 真的需要去一試哦! 很讚!
推介菜式: Super Eistüte - Erdbeer
每人消費: 約4.5歐元 (下午茶)
相關遊記

德國遊記 @ 27-JUN to 15-JUL , 2013  (中國, 荷蘭, 德國)
(旅程日期: 2013-06-27 至 2013-07-15)
發表日期: 2013-10-16
突如其來的行程, 突如其來的新體驗
BEFORE FLIGHT -  地點: 香港
============================
係五月中,女朋友突然收到德國公司既通知, 話公司希望...
此遊記內的評論:
發表日期: 2013-11-14
席根(SIEGEN) 之旅
Day 3  - 29-SEPT-2013
遊覽地點: Siegen, Deutschland
住宿: Wilnsdorf 的同事家中, 汽車即日來回
此遊記內的評論: