顯示:所有  笑臉笑臉  OKok  喊臉喊臉
咖哩炒蟹
咖哩炒蟹
蠔仔炒蛋
蠔仔炒蛋

逛完瞿道瞿, 回酒店與團友會合再沖個涼, 就行去食晚飯

剛下了一場雨, 好彩一出門就冇雨了, 由酒店行去呢間餐館都唔近, 行行吓都成差唔多半個鐘, 不過唔打的係因為啲人成日話啲司機會車咗另一間'冒牌貨', email訂枱時餐館都有提醒, 仲俾埋地圖, 所以都係行過嚟算lu

嚟到發現: 好多香港人

兩個人叫咗魚露生蝦, 咖哩炒蟹&蠔仔炒蛋, 味道不錯, 不過生蝦只算合格, 最正係炒蟹個汁, 用嚟送飯超正~

食飽就沿路行番酒店休息.

每人消費: 約350泰銖 (晚餐)

vr330
1篇遊記
很憤怒!! 11Jan2011我們4人在BKK上了一部Taxi,叫去somboon,司機話好遠,又話塞車,佢話附近有一家somboon的分店,我們正在其中一家附近,我心唸如果一樣係somboon,邊一家都一樣,結果…去了媒人寺(那家名是somboondee,多了個dee字,中文是(建興好海鮮酒家) 我們吃了curry crab($1400baht),bbq prawn,fried rice,fish,tom yum goong,結果4個人食左6千baht,是6千baht !! 我被騙了!!check check單原來E間野可樂幾十baht,一隻冰杯幾十baht,飲水要收幾十baht,叫佢開壺茶又收80baht,我們當時實在太大意,看見幾個...泰國人在食,以為是正店,唉…大家千萬不要聽taxi司機講,要自己坐BTS/MRT去,千萬不要坐tuk tuk/taxi 去somboon!

星星人
4篇遊記

樣樣好有水準, 係個冬陰公湯辣左小小, 環境同service都幾好, 三個人食左1200baht, 都抵食

每人消費: 約400泰銖 (午餐)

danieldaniel
燒烏頭
燒烏頭
大蝦粉絲
大蝦粉絲
晚飯的地方選了 "建興"

從National Stadium站 MBK那邊的出口向前直行,對面路會見到 Siam @ Siam 酒店再直行至再見到 Tesco Lotus 超市的大十字路口,沿路左轉直行。至第2個路口轉入即見....

睇落好似好易行....但其實都要行成 15mins.............

由我發板點菜~~~~~~~~

我緊係飲椰青啦...搵曬成個餐牌都冇........只係見到 Coconut.......唯有搏一搏啦...又比我搏到....keekee~~~

肥妹飲果個好似係芒果冰~~

椰青清甜可口~~~不俗不俗~~

第一味: 生蝦!! 十分新鮮; 肉質彈牙~ 我同肥妹都覺得係依幾日最好食的生蝦~

第二味: 咖哩炒蟹~ 只恨不太辣.........

第三味: 冬陰公!! 好味~~ 加左好多蝦入去煮! 鮮; 酸; 辣 集一身!!

第四味: 生燒螄蚶~ 不是人人也欣賞; 但我就好 Enjoy 喇~

第五味: 蠔仔煎蛋~~ 落足料; 蠔仔多過蛋; 個辣醬夠辣~

第六味: 炸蟹棗~~ 裡面全部係真蟹肉!! 絕對唔係炸蟹柳!! 點小小蜜糖~正~~!!

第七味: 酸辣魷魚~~ 如其名; 個汁酸酸辣辣; 與冬陰公有既生瑜 何生亮之感!

第八味: 燒烏頭! D 肉滑到呢.......................

第九味: 大蝦粉絲~~ 之前唔明點解泰國d粉絲可以咁好味; 原來放左好多肥豬肉條落去炒的!

六個人; 九個餸~~ 都係2000B; HKD500 都唔洗.....咩世界............

推介菜式: 生燒螄蚶; 蠔仔煎蛋; 生蝦; 冬陰公
每人消費: 約333.33泰銖 (晚餐)