顯示:所有  笑臉笑臉  OKok  喊臉喊臉
列表形式      文章形式
共 5 篇評論 ,正顯示第 1 至 5 篇評論
A Hawaiian Girl
23篇遊記
論環境和裝潢, 伍角船板的確令人震驚. 那些難以理解的藝術作品與設計, 你只可以用"鬼斧神工"和"天馬行空"來形容.
除此之外, 食物種類與味道較為平淡, 缺乏了味覺的刺激. 比起裝潢, 本人還是看重食物品質.

狗尾草
櫻花蝦炒飯
櫻花蝦炒飯
水果拼
水果拼

一落機, 即刻去飯店放低行李, 馬不停蹄咁去左伍角船板;之前去過台中果間,好特別,又知道台北又有一間,決定再去見識見識;其實,又因為去過台中果間,發現佢每間都唔同,有裝修,又好食既地方,價錢又相宜;實在係無幾多間囉!

同朋友揀左NT1200果個餐2份食:

烏子律鮮鮑角:烏子有d鹹,同埋d蔥一齊食,又幾好食
威士忌釀生干貝:即係帶子,廚師略煎帶子,但咬落去都好多汁,就算唔“點”汁食,都一樣咁好食!
上湯焗明蝦:超新鮮
清蒸海上鮮:一食落口就知新鮮,連埋豆腐一齊食,唔錯;不過個上湯底就鹹左D!
松阪豬:軟棉棉既感覺,好食
櫻花蝦炒飯:同台中果間一樣咁好食,同埋櫻花蝦既配搭好MATCH
上湯雞燉翅:超抵食,好鮮甜既上湯加埋魚翅,成個餐都HK300,抵!
鮮奶泥:總覺得比起台中差DD;可能係佢地一早連同飲品一齊上,我又放到最尾先至食,味道真係差D囉~~
芒果奶凍:比係香港飲既飲品好好多啦
水果拼:砌成一個女人樣,好有心思!

要留意一點係:每個人都有最低消費NT120;就算唔食嘢,叫杯飲野就可以解決左;不過佢地既套餐真係又平又抵,計埋小費都係NT1320,都係HK330;個餐都仲可以同人SHARE添!

推介菜式: 威士忌釀生干貝, 櫻花蝦炒飯, 上湯雞燉翅
每人消費: 約660新台幣 (下午茶)

mok yuen ha amy
炒水蓮菜 一般
炒水蓮菜 一般
中間的烤雞 味道一般
中間的烤雞 味道一般
此店食物以台灣傳統菜色為主, 但味道卻是一般,
但對於耗資兩憶台幣來興建的這座餐廳, 也可不妨去見識一下

最好早些去, 先從外觀影相,再在店內拍拍照,因夜了比較人多
要嚐好吃的東西, 就別抱太大期望

前往方法: 可乘捷運往劍南路站下車,位於美麗華斜對面
每人消費: 約400新台幣 (晚餐)

sze2
其中一個特別的雕塑
其中一個特別的雕塑
我最欣賞的甜品~船板鮮奶泥配洛神花茶
我最欣賞的甜品~船板鮮奶泥配洛神花茶
一邊欣賞餐廳設計,一邊品嚐美食,簡直一快樂事。

Tsuyoshi_mok
好鬼靚呀~
好鬼靚呀~
頭盤
頭盤
餐湯~睇落好似好淡,但原來味道很清甜的~^^~
餐湯~睇落好似好淡,但原來味道很清甜的~^^~
很香同很好味的"羊丁骨佐花香醬"
很香同很好味的"羊丁骨佐花香醬"
去到必定要試的"招牌三杯雞"
去到必定要試的"招牌三杯雞"
味道不錯的甜品"鮮奶泥"
味道不錯的甜品"鮮奶泥"

一到步見到這餐廳已經比佢外貌吸引了
本來估佢都幾貴下,一睇個原來唔貴的,
如果個裝修加食物味道黎講,就真係好鬼平

"羊丁骨佐花香醬"<--十分香同味道很重的羊丁骨
"招牌三杯雞"      <--這個係我同女朋友都說(咁大個人第一次食到咁好味的三杯雞)
"鮮奶泥"            <--很重奶味的甜品,味道很特別

每人消費: 約320新台幣 (晚餐)