Handsome XO
美登利壽司店綠茶
美登利壽司店綠茶
Mini Kani Miso Salad迷你蟹肉味噌沙律
Mini Kani Miso Salad迷你蟹肉味噌沙律
間八刺身(Kanpachi)
間八刺身(Kanpachi)
旬特選Nigiri(季節週末套餐,2,625日元)
旬特選Nigiri(季節週末套餐,2,625日元)
活車海老壽司,海膽壽司,象拔蚌壽司
活車海老壽司,海膽壽司,象拔蚌壽司
精選金槍魚片拼盤(2,940日元)
精選金槍魚片拼盤(2,940日元)
燒鱈場蟹
燒鱈場蟹

唔知係落雪o既關係,亦或係週末o既關係呢,嗰朝早無論喺街道上,亦或喺地鐡上,人流都少之又少,就連平時門口排長龍o既美登利壽司店都冇人企喺門口,真係有種杳無人煙o既感覺。

雖然街上冇乜人,但係原來壽司店內已經差不多爆滿,嘻嘻,好在咁啱有三張吉枱,剛剛好比我地十一個人坐哂。闊別四年,美登利壽司店外貌同以前一樣,無論係室內裝修枱櫈、餐具等,毫無陳舊feel,衛生依然,而且人氣似乎亦冇減弱,因為我地坐低冇耐,門口已經排滿哂人,走時仲打哂蛇餅添

店舖冇乜改變,不過識講國語o既妹妹仔就唔見咗,溝通變咗主要用日文。食物方面,因季節同上一次唔同,壽司店所推介o既食品及其提供o既精選套餐亦有所不同:

旬特選Nigiri(季節週末套餐,2,625日元):哥哥位靚女朋友極力推介,所以我地三個人叫咗一份黎分。套餐除咗有多款壽司外,每客亦包有一碗美登利獨有o既名菜「迷你蟹肉味噌沙律」(Mini Kani Miso Salad)、一碗迷你燉蛋、豆腐、及醃蘿蔔;當中「迷你蟹肉味噌沙律」真係名不虛傳,蟹肉鮮甜,配上味噌醬同時又覺野味,沙律頓時變得既清新又香濃!美登利絕不吝嗇,套餐o既壽司種類並非平野,更有大拖羅、中拖羅、海膽等貴價貨,只售2,625日元真係抵到爛呀

間八刺身(Kanpachi:靚女姐姐話間八正正係當做期,依段時間食可稱得上最為肥美。間八刺身貌似油甘魚,味道亦頗為相近;個人覺得間八冇咁溜,口感較為爽口彈牙,清麗脫俗,果然冇介紹錯!

精選金槍魚片拼盤(2,940日元):餐牌例明,此拼盤選用「極上」金槍魚,即吞拿魚,握製兩款壽司及一款吞拿魚碎卷,連湯同燉蛋。如相所示,葱花吞拿魚碎卷色澤鮮亮,味道更加係鮮甜香脆;兩款壽司亦不弱,又長又美味,而且魚油充足,超正

燒鱈場蟹:我地一坐埋位,服務生就立刻推介,話今朝早新鮮來貨,但只剩兩客,團友中多位係「蟹痴」,當然係要哂啦!蟹痴們評語為:「蟹肉鮮甜幼嫩,比起香港所食到o既美味得多,最重要係價錢平成三分之二,三個字講哂:平、靚、正!」

肥肥家族已經係第二次黎美登利壽司專門店用膳,雖然兩次所食o既魚生款色不同,不過美登利所選用o既魚材新鮮,提供o既食物全為高質,每次都食得咁開心、咁滿足!就連第一次黎o既兩位靚女auntie都話想臨走前再返黎食多餐呀

推介菜式: 旬特選Nigiri,間八刺身,蟹肉味噌沙律,精選金槍魚片拼盤,燒鱈場蟹,活車海老壽司,海膽壽司,象拔蚌壽司
每人消費: 約3000日圓
相關遊記

東京狂食狂購三日遊  (日本)
(旅程日期: 2014-03-07 至 2014-03-09)
發表日期: 2014-04-22

四年前肥肥家族曾經去過東京睇櫻花,兩年前就乘坐超豪華o既Crystal Serenity郵輪暢遊歐洲多過地區,兩次旅遊o既靚景同美食到而家小肥都仍然歷歷在目;坐完郵輪河時,大家其實都已經開始幻想緊如果兩個...

發表日期: 2014-05-23

28日(大雪)

肥肥家族每次出門旅遊,都必定會預先編排好每日o既行程,因團友眾多,所以出發前兩三個月,我地就開始集齊各人o既特別要求...

發表日期: 2014-05-30

29日(小雪)

由於早一日落大雪,為怕交通會造成影響及安全理由下,我地結果留咗喺新宿活動,並將原本o既行程計劃順延至翌日,即離開東京前o既一天。嗰日...