Handsome XO
名廚老闆親自下廚
名廚老闆親自下廚
Amuse Bouche
Amuse Bouche
Dessert Ecuardo Chocolat(1,400日元)
Tarte Tatin(1,200日元)
Tarte Tatin(1,200日元)
甜品餐牌
甜品餐牌

四年前黎日本睇櫻花時,除咗食過令人回味無窮o既美登利壽司之外,大家亦對Toshi Yoroizuka甜品店oEgg Soufflé念念不忘,故今次重臨東京,各人都想再次品嚐。

甜品屋內外都冇乜改變,地方依然光鮮企理,門口條龍一樣咁長,我地十一個人大約三點半開始排隊,結果要等成大半個鐘先有得續一入座,最後入去o既小肥同姨丈就等足一個鐘添。座位圍繞住o既開放式廚房入面除咗幾位年輕師傅仔外,最令團友們驚喜o既就係見到名廚老闆Toshi Yoroizuka先生企喺中央烹調甜品!比起剛剛巧遇嗰位名設計師老闆娘Uesako女士,Yoroizuka先生態度就較為囂張啦,對於不懂日語溝通o既團友們更加係不偢不睬,不甚友善!

打開餐牌,發現Egg Soufflé唔見咗,當堂唔知食乜好,唯有叫咗一客朱古力口味o既糕點及一客法國名甜品Tarte Tatin同姨丈分:

Amuse Bouche:每位客人上座,姐姐仔隨即送上一杯開心果甜湯作餐前小點。開心果甜湯味道偏苦,食完小肥唔多覺開胃囉!

Dessert Ecuardo Chocolat1,400日元):此乃餐牌中唯一一款朱古力甜品,亦係Yoroizuka先生負責所炮製,味道有少少過甜,但總算香滑。似乎名廚都有失手o既一刻,因為其中二姨丈嗰客朱古力甜品未上枱前,嗰件應該樹立o既香蕉突然倒下,橫訓喺碟上,師傅仔只好硬著頭皮拎返比大廚執手尾;大廚玩咗一輪後,雖然件細咗o既香蕉企返起身,不過大家o既食慾亦相對地減咗一截

Tarte Tatin1,200日元):由蘋果批演變出黎o既法國名甜品Tarte Tatin味道冇朱古力嗰款咁甜咁過火,面層塊蘋果幾清香,不過XO仔就嫌其底層嗰批偏腍,唔夠香脆。

離開甜品屋後,我地團友十一人再會合時,大家都不約而同地批評,雖然有名廚老闆Toshi Yoroizuka先生助陣,代客之道卻不大如前,佢o既新作亦不及四年前oEgg Soufflé美味,下次再黎日本應該無緣再臨
每人消費: 約2000日圓 (下午茶)
相關遊記

東京狂食狂購三日遊  (日本)
(旅程日期: 2014-03-07 至 2014-03-09)
發表日期: 2014-04-22

四年前肥肥家族曾經去過東京睇櫻花,兩年前就乘坐超豪華o既Crystal Serenity郵輪暢遊歐洲多過地區,兩次旅遊o既靚景同美食到而家小肥都仍然歷歷在目;坐完郵輪河時,大家其實都已經開始幻想緊如果兩個...

發表日期: 2014-05-23

28日(大雪)

肥肥家族每次出門旅遊,都必定會預先編排好每日o既行程,因團友眾多,所以出發前兩三個月,我地就開始集齊各人o既特別要求...

發表日期: 2014-05-30

29日(小雪)

由於早一日落大雪,為怕交通會造成影響及安全理由下,我地結果留咗喺新宿活動,並將原本o既行程計劃順延至翌日,即離開東京前o既一天。嗰日...