顯示:所有  笑臉笑臉  OKok  喊臉喊臉
列表形式      文章形式
共 5 篇評論 ,正顯示第 1 至 5 篇評論
Manlie
7篇遊記
參觀完,到隔離的井之頭恩賜公園逛逛,行入去就被眼前的風景弄呆了..因為在出發之前已經安慰自己,今年不是上年,看不到櫻花的了~但..為什麼,為什麼3月中有盛開的櫻花??哈~已經不想去解答這問題了..真的很開心!!!!!
參觀時段: 下午

丁丁丁
1篇遊記
紅葉之尾 笑臉2009-06-23

大包小包的離開三鷹之森,要吃飯就要先穿過這個很大很大的公園,再往吉祥寺的方向回到東京。最好運的是雖已時近冬季的紅葉水尾,沿路仍然有大片紅葉伴隨。近湖心的葉最紅,配襯那幾間日本傳統的小屋,地上的紅葉被風吹起的沙沙聲和噴水池的水聲互相和應,立時令人心曠神怡。加上公園入口買來,口味齊備的雪糕(有紅豆蜜瓜朱古力等等等等),實在令人的腳步即時緩慢下來。也是那一句,東京,不一定是要步伐急促的。

參觀時段: 早上

跌哂落地既櫻花
跌哂落地既櫻花
日落lu!
日落lu!

個公園好似好大呢~ 之前見過人地D相, 係O向3月初影既, 好大片花海好靚架! 不過4月尾就真係冇哂櫻花, 只有一片片落葉O向地上呢!因為公園唔係我地既目標地方, 所以只係"穿過''佢去吉祥寺咋~ 我知道公園內有大型既人工湖供划艇, 當中有腳踏式的天鵝船, 每船可載二人, 租金 700 yen/30 分鐘, 需要在湖邊登船處的售票機中購票, 不過好似都唔見有既...有時間可以花1/2日O向度, 都幾寫意既~行左大約15分鐘, 就見到吉祥寺站嘞!

評分: 值得去3

man love food
4篇遊記
悠閒公園遊 笑臉2009-05-02
井之頭恩賜公園面積都算相當大,風景好靚,  中間有一個湖,  旁邊有好多大樹,
春天如果開滿櫻花, 真係好靚好靚, 可惜我去時, 時間尚早, 未能一見櫻花全開的模樣

遊人都係日本家庭, 帶小朋友嚟走走, 餵餵鴿子, 曬曬太陽, 又可以撐船仔同玩水上單車,
拍拖慢步都啱晒!
週末呢度仲有好多小攤檔,  又有人表演, 大家都係好悠閒, 好簡單地享受假期, 幸福就係咁簡單~

行遠少少有個井之頭動物園, 入場費要 600 yen (成人),
但都好值得一去, 因為入面有好多可愛的動物, 睇大象, 抱抱天竺鼠, 一家人又可在草地野餐, 仲有小機動遊戲俾小朋友玩添!
參觀時段: 早上

好食懶非
5篇遊記

去到井之頭公園,實在太太太太漂亮了,我們一人一部數碼相機,馬上進入忘我拍照的境界 (基本上,我們去到任何一個賞櫻的地方都會自動進入如此狀態,事後才會後悔拍風景多過拍人像),公園人不算太多,比較晚上去上野公園看見的盛況來說。看到一對日本新人,很不好意思,本來沒有人圍著他們拍照的,因為我們開始拍,其他人又加入,令他們變成了一個景點,但他們和櫻花背景實在太相襯了!還有許多人在寫生呢,真希望我們也可以這麼悠閒。