sharonangie
外婆紅燒肉
外婆紅燒肉
好味
好味

知道新吉士好出名,香港都有,我都好似食過。一直覺得上海元祖店的風味應該會更正宗,今次終有機會一試。

位於新天地的店入夜後都幾多人,去到無位,店員叫我地45分鐘大概8:30pm再黎,好,一於堅持。

番去後見到裡面的裝修雖然古色古香有點附庸風雅的感覺,不過個地板都幾污糟,而且有D唔習慣大陸室內仲可以食煙,一室帶點煙味,有D掃興。

Anyway,食完雪糕的關係,大家都唔係太肚餓,只叫了三樣野,包括
桂花糖藕、乾燒大蝦、外婆紅燒肉

落單後有兩碟小前菜,醬油豆好有風味,薺菜豆帶點酸香,幾開胃!

桂花糖藕,一道我好鍾意食的冷盤,黎上海又點可以唔食呢? 新吉士都做得唔錯,但係唔知點解變左熱食! 不過唔緊要,好食就得喇,桂花清香甜如蜜,藕片我就略嫌佢切得厚薄不一,手功麻麻,但味道都幾好。

乾燒大蝦,同行好想食蝦,叫了兩隻,蝦的size都幾大,蓋有大量蒜蓉的汁一齊食感覺還可以,不過不失。

外婆紅燒肉,之前個晚係蘇浙匯點錯餸,今次終於對板。菜一來的時候,感覺興奮,終於可以身在上海吃地道菜喇。肉入口帶有傳統醬油的甜味,肥膏有香味但又無肥得離哂譜,如有白飯或者飲番支酒,應該會係人生一大快事啊。

雖然都知道肉的份量唔會同個「罐」一樣多,未至於深到落底但也離不遠,嘻嘻,肚皮其實仲可以食多少少,不過費事嚇怕同行者又怕要減肥,都係收手吧!

每人消費: 約110人民幣元 (晚餐)
相關遊記

出trip偷閒記  (中國)
(旅程日期: 2010-08-31 至 2010-09-03)
發表日期: 2010-09-06
這回是第一次真真正正自己出trip,記得大概兩年前也因公事關係在上海留了大半日,帶著跟自己一樣喜歡吃的同事「番食」我認為近幾年最impress我的餐館 ﹣ 蘇浙匯。今次同行的人對「吃」明顯沒有我的興致,使我發現...
此遊記內的評論: